fredag 1 maj 2009

Kladdkaka Cupcakes

Super Kladdkaka

Det här härliga kladdkaka receptet hittade jag på Fazer mörk choklad förpackningen. Jag tycker att det här är helt definitivt det bästa kladdkaks receptet, fungerar alltid. En riktig kaloribomb är det nog, men nångång måste man ju unna sig något riktigt gott, eller hur? Receptet är alltså för en vanlig kladdkaka men det fungerar lika bra att göra små cupcakes av det, 12 min i ugnen för en vanlig kladdkaka och ca 8 min för cupcakes. Kladdkakor ska stå några timmar eller över natten före servering.

2 dl socker
4 ägg
200 g mörk choklad
200 g margarin
1 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl

Vispa ägg och socker poröst. Smält chokladen och margarinet. Blanda i äggsmeten. Blanda till sist försiktigt ner mjöl och bakpulver i smeten. Ifall du gör cupcakes använd en muffinsplåt och fyll pappersformarna till 2/3. Grädda i 200 grader 8-10 min. Det är meningen att de inte blir helt genom gräddade, det får bli lite kladdigt i mitten.

Dekorera med grädde. Jag brukar använda Flora vispilä 20%, helt lika gott som vanligt grädde men betydligt mindre fett! Vi konstaterade med kompisarna att de blir ju rena rama viktväktar-cupcakes när man använder bara 20 % grädde :)

Chokladdekorationerna gör man genom att spritsa mörkchoklad på bakplåtspapper. Låt dem stelna i kylskåpet, eller i frysen. Ett bra tips är att sätta 2-3 bitar choklad i en liten plastpåse och smälta chokladen under varmt rinnande vatten. Klipp av en liten bit av hörnet och så är det färdigt att göra chokladkonstverk! Det är faktiskt jätte enkelt och det blir jätte fina dekorationer. Jag brukar göra en större sats på en gång och förvara dem i frysen.

3 kommentarer:

 1. Hej, vet du om det finns någon bra butik som säljer köksredskap i Åbo nuförtiden?

  Jag älskar nämligen franska Madeleine-bakelser, och jag har inte hittat någon butik som skulle sälja dem (utom Stocka just nu när de har nån frankrikevecka), så jag funderade om jag skulle testa att baka själv. Men då ska man ha speciella formar, vilket jag inte har...

  SvaraRadera
 2. Hej, Jag har faktiskt själv också funderat på de där.. Det finns en butik vid korsningen av aningaisbacken och eriksgatan, men jag tror att Stocka nog har bättre sortiment än dom. På muovitukku kan man också hitta allt möjligt och till billiga priser.

  Men bästa sortimentet finns nog på webbutikerna, t.ex. confetti.fi, ullanunelma.fi och bakeandparty.com har ganska brett sortiment. Av dem har åtminstone Confetti madeleine formar...

  SvaraRadera
 3. oj vad goda de såg ut! Jag gjorde halloncupcakes med chokladbitar och nutella frosting här om dagen. Bilder och recept finns i min blogg.

  SvaraRadera