måndag 18 maj 2009

Pad Thai – Thai stekta nudlar


Pad Thai är en av de vanligaste, och i min åsikt även en av de godaste, rätterna i Thailand. Det är ganska svårt att nå exakt samma smaker som där p.g.a att de har för oss så okända ingredienser. Jag anser dock att hemligheten med att laga äkta Pad Thai är Tamarindsås, Maggi sojasås, koriander och lime! Härliga smak kombinationer, jag lovar; lika gott som i Thailand!

Om du har en wok är det utmärkt, men även vanlig stekpanna går bra. Kom ihåg att ha hög temperatur när du steker/wokar. Maten får inte bli vattnig och börja koka. Man måste så klart inte använda alla nedanstående ingredienser, men jag rekommenderar det för att få så äkta smak som möjligt.

1 lime
1 ägg
1 pkt thai risnudlar
400 g marinerad kyckling (t.ex. vitlöksmarinad)
½ påse wokgrönsaker
3 vitlöksklyftor
½ tsk torkad chili
2 schalotten lökar
½ msk socker
1-2 msk tamarindsås
1 msk sambal oelek
Ca 1 msk sojasås (Jag rekommenderar Maggi, finns o köpa i kinesiska matbutiker)
2 msk nötter, t.ex cashew- el. jordnötter
1-2 dl mungobönor
Koriander

Tillaga nudlarna enligt förpackningen. Genomstek kycklingen och lägg till sidan för att svalna. Stek på samma stekpanna wokgrönsakerna så de får lite färg och ställ till sidan. Stek nötterna snabbt så att de får lite färg och ställ även dem åt sidan. Stek i olja den tärnade löken, pressade vitlöken och chili. När de fått lite färg lägger du till de kokta nudlarna. Smaksätt med tamarindsås, sambal oelek, sojasås och socker. Skyffla nudlarna åt sidan i stekpannan så det finns utrymme för att steka ägget. Rör om ägget hela tiden medan du steker det och blanda så småningom in det i nudlarna. Tillsätt den stekta kycklingen, grönsakerna samt mungobönorna.
Garnera med nötter, hackad koriander och lime.

6 kommentarer:

 1. Håller med, Pad Thai är fantastiskt! Färska räkor, färska grönsaker och härliga line-klyftor vid sidan om.. Längtar redan tillbaka till Krabi, Ao Nang och Koh Lanta!!

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt! Vi var för ett par månader sen till Krabi, Railey; fantastiska stränder och underbar mat! Det är sällan man får dålig mat i Thailand :)

  SvaraRadera
 3. ååååh, nu blev jag hungrig!! pad thai är sååå gott, brukar äta det på Baan Thai på köpmansgatan. Måste testa att laga. Jag har alldrig tänkt på att där skulle vara tamarind, men det passar bra, I love tamarind :) Det finns ofta med i den där senegalesiska risrätten som jag försökte selittää åt dig.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar också nu som då äta på Baan Thai, men jag har aldrig smakat på deras pad thai, måst göra det nästa gång! Jätte bra restaurang btw. Det här var faktiskt första gången jag använde Tamarindsås, visste inte att det är en så vanlig ingrediens i det etniska köket...

  SvaraRadera
 5. Du kan ju inte på allvar mena att denna skulle vara autentisk, när du inte har fisksås i?

  SvaraRadera
 6. Du har rätt, de använder oftast fisksås i Thailand, men personligen tycker jag inte alls om såsen och använder den inte därför.. Jag tycker ändå att man kommer rätt så nära den äkta smaken med det här receptet :)

  SvaraRadera