söndag 10 maj 2009

Vitchoklad-jordgubbs ostkakaÅrets morsdagskaka blev en vitchoklad-jorgubbs ostkaka, den blev som tur jätte lyckad. Jag kombinera två olika recept och gjorde den i två olika “våningar”. På bottnet vitchoklad ostkaka, och ovanpå jordgubbsostkaka. Om man vill kan man ju förståss dubbla receptet och göra ostkakan bara av den ena varianten. Jag har använt Sunnuntais smaksatta färskostar men det går bra även att använda vanlig naturell färskost. Jag gjorde två olika kakor, med lite olik dekoration.

Kex-botten:

75 g digestive
75 g pepparkakor
75 g margarin

Vitchokladostkaka (nedredelen):

100 g naturell färskost
100 g Sunnuntai citron-färskost
2 dl grädde, jag använde flora vanilla
(½ dl gräddlikör, jag brukar använda Amarulo)
3 gelatinblad
100 g vitchoklad
Socker enligt smak, men jag tycker att en msk räcker bra

Jordgubbsostkaka (övredelen):

200 g Sunnuntai kuningatar-färskost, naturell färskost går också bra
2 dl flora vanilla
2-3 dl jordgubbar
Saft från ½ lime
3 gelatinblad

Gelé:

200 g hallon
2 dl vatten
4 msk socker
3 gelatinblad

Botten:

Smält smöret och låt det svalna lite. Krossa kexen till små smulor och blanda med smöret. Tryck kexblandningen i en form (ca 24 cm) med löstagbara kanter, så att det täcker bottnet.

Fyllning 1:

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i 10 min. Vispa grädden/vaniljsåsen. Riv eller hacka vitchokladen och blanda den med färskosten. Tillsätt likören och sockret. Smält gelatinbladen i lite vatten och blanda det jämnt i färskostblandningen. Vänd försiktigt ner grädden. Häll ovanpå kexbottnet och ställ i kylskåpet.

Fyllning 2:

Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Kör jorgubbarna i en blender eller mosa dem för hand. Blanda de mosade jordgubbarna med färskosten. Blanda ner lime-saften och till sist gelatinbladen upplösta i lite hett vatten. Vänd försiktigt ner grädden. Häll över vitchokladfyllningen. Ställ i kylskåpet.

Gelé:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallon, vatten och socker. Mosa hallonen lite så att såsen får färg. Sila såsen så att du får bort kärnorna. Blanda i gelatinbladen. Låt såsen svalna innan du häller den försiktigt över kakan. Det kan vara bra att låta kakan stå en timme eller två i kylskåpet, så att den hinner stelna, innan man dekorerar med gelén.

Dekortionerna är gjorda med vitchoklad.

4 kommentarer:

 1. Den såg verkligen jätte god ut! Så somrig! Kul idé med cheesecake i två lager, det ska jag komma ihåg. :)

  Jag använder den yoghurt jag har hemma när jag gör cupcakes. Till hallon och choklad cupcaksen använde jag valio med smak av sommarbär men jag har använt turkisk yoghurt och ibland gräddfil. Som sagt, jag tar vad jag har hemma som jag tror passar. Det enda jag aktar mig för är lättyoghurt med sötningsmedel eftersom det kan smaka beskt eller konstigt om det gräddas i ugnen.

  SvaraRadera
 2. hej! till hur många personer kan man räkna med att kakan räcker? funkar det om man använder en form på 26 cm? den blir ju lite plattare...

  SvaraRadera
 3. wow,denna måste jag definitivt pröva på, ser supergod ut!! Då du dekorerade med vitchokladen,spritsade du den direkt på tårtan eller gjorde i förväg dekorationer som du sedan lade på kakan? Tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 4. Hej! Det är lättast att spritsa dekorationerna direkt på kakan, men låt den som sagt stå i kylskåpet och stelna innan du spritsar. Tack för kommentaren :)

  SvaraRadera