söndag 24 maj 2009

Skärgårdslimpa


Veckoslutet och försommaren till ära, bestämde jag mig för att pröva på att baka en skärgårdslimpa. Det måste vara det lättaste och godaste brödet man själv kan baka, det är sällan hemlagat bröd är bättre än det man får från bageriet. Förutom jäsning och gräddning, tar bakandet typ bara 10 min! Otroligt hur man kan med så lite möda kan få något så gott! Brödet blir dessutom bara bättre efter att det fått stå ett par dagar. Brödet går även bra att frysa.

1 liter surmjölk
75 g jäst / 25 g torrjäst
3 dl sirap
3 dl öl malt (Tuoppi Kaljamallas)
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
2 dl solrosfrön
10 dl vetemjöl
1 msk salt
Sirapsvatten till pensling (50/50)

Värm surmjölken till 38 grader/handvarm. Ifall du använder färskjäst blandar du jästen i den varma surmjölken. Blanda efter det i resten av ingredienserna till en jämn deg.

Ifall du använder torrjäst, som jag gjorde, blandar du först jästen med mjölet, och först efter det blandas alla ingredienser med surmjölken.

Låt jäsa på ett varmt ställe i ett par timmar. Häll ner degen i 2-3 smorda formar och grädda i 175 grader i två timmar. Jag penslade bröden varje halv timme med sirapsvattnet. Efter att bröden har svalnat, linda in dem i färskfolie och förvara i kylskåpet.

4 kommentarer:

 1. Hej

  Jag kopierade ditt recept för att baka till julen... det enda problemet var att 2 timmar inte räckte till, bröden var väldigt degiga. Så jag hade dem i ugnen ungefär en halv timme till, det räckte.

  SvaraRadera
 2. Det beror väl lite på ugnen och hur stora formar man har.. Hoppas brödet annars blev bra!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig blogg! Har nu testat några supergoda muffinsar, och skärgårdlimpan var nog en höjdare så här till jul! God jul, och tack för tips och recept! :)

  SvaraRadera
 4. Tack, vad roligt att höra :) God Jul!

  SvaraRadera