torsdag 23 juli 2009

Stekt spenat med vitlökEn av de bästa restaurangerna jag har varit till är Döden i grytan i Stockholm. Det är en italiensk restaurang var maten faktiskt smakade precis som i en bättre restaurang i Italien, härligt! Där åt vi i varje fall världens godaste stekta spenat, som jag sedan dess har försökt pröva mig fram till. Det här receptet (snarare tillagningssättet) har visat sig vara bäst! Servera som tillbehör till t.ex. ox inrefilé eller en annan vällagad biff.

En sak som jag dock inte förstår är varför spenat är så himla dyrt?! Som studerande är det därmed rätt sällan man unnar sig denna nyttiga grönsak. Dessutom förvandlas en stor bunt spenat till assit när man steker det, därför behövs det relativt mycket spenat om man vill laga denna rätt till fyra pers.

2 portioner

1 påse babyspenat eller egen odlad (plocka då endast de minsta bladen)
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt & Peppar

Skölj spenaten noga. Koka upp lite lättsaltat vatten i en stekpanna (en knapp cm) och lägg i spenaten. Låt koka i ett par minuter tills spenatbladen har mjuknat. Lyft spenaten till sidan och häll bort vattnet. Stek pressad vitlök i lite olivolja så att oljan får lite smak och vitlöken lite färg (akta att vitlöken inte bränns, då blir smaken bitter). Stek sedan även spenaten och krydda med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar