lördag 4 juli 2009

Sockerkaka / Tårtbotten

Under våren har jag prövat ett antal olika recept på sockerkakor, och kommit fram till att detta är det absolut bästa, för att inte tala om det enklaste! Det går ut på att ha samma volym ägg, socker och mjöl. Det är enkelt att mäta med glas.



Ägg
Socker
Mjöl + bakpulver ( ca 60 % mjöl och 40 % potatismjöl)
Bakpulver (ca 2 tsk för en 5 äggs kaka)

Vispa ägg och socker poröst, det är viktigt att du vispar tillräckligt länge (ca 5 min), smeten skall bli nästan vit. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Smörja och bröa en ugnsform, häll i smeten. Grädda i 175 grader i 40 min. Låt svalna förrän du skär upp kakan i tre lager.

Hur många ägg till hur stor form? Här är riktlinjer som jag brukar följa:

3 ägg - 12 cm form
4 ägg - 18 cm form
5 ägg - 20 cm form
6 ägg - 24 cm form
7 ägg - 26 cm form

Tips: Pröva att blanda i mjölblandningen kakaopulver (ca 2 msk för en 5 äggs kaka) för att få ett enkelt choklad-tårtbotten.

3 kommentarer:

  1. Vad mycket gott du har på din blogg! Det här med att ha lika stor volym på ingredienserna låter intressant!

    SvaraRadera
  2. Tack Cutecakes-Paulina! Ja visst är det finurligt, jag tycker det fungerar jätte bra och har märkt att många andra matbloggare även använder samma princip, värt att pröva på!

    SvaraRadera
  3. ja, kommer nog att testa "samma volym principen", gillar att experimentera och hitta det enklaste sättet!
    Tack för kommentaren, jo, har gjort figurerna alldeles själv :) Cold Porcelain används rätt mycket i Sydamerika, där jag har mina rötter, går att göra själv hemma i kastrull, massan alltså!

    SvaraRadera