måndag 24 augusti 2009

Svartvinbärssaft


Ibland känner jag mig faktiskt mera som en sextiofyra åring än en tjugofyra åring. Det gjorde jag minst sagt när jag kokade svartvinbärssaft, men det var ändå värt det, saften blev jätte god fastän det var första gången jag kokade saft. Det är dessutom trevligare att dricka hemlagad saft, man vet att det inte finns några tillsatsämnen och visst är det lite små mysigt. Därtill fungerar det som en trevlig gåva att ta med sig t.ex. till sensommarens kräftskivor!

Ca 1 liter saft

1 kg svartavinbär (2 liter)
7 dl vatten
Ca 5 dl socker för varje avrunnen liter saft

Koka upp vattnet. Häll i bären (de måste inte vara perfekt rensade) och låt koka i 10 min. Krossa bären mot kastrullens botten. Sila saften, låt rinna för sig själv, ”tryck” inte saften ur bären. Mät saften och koka upp med 5 dl socker för en liter avrunnen saft. Koka i några minuter och ta bort skummet på ytan med en sked. Jag silade saften ännu genom en silduk. Häll upp i rena, uppvärmda glasflaskor. Späd ut med vatten, varav saft ca 1/4.

Man kan också frysa saften i t.ex. små plastflaskor. Om man fryser skall man inte fylla flaskan upp ända, eftersom vätskans volym ökar som fryst.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker det är rät mysigt att sylta och safta! Brukar göra det hemma på landet, ett bra sätt att ta vara på alla bär och som sagt fint att det inte innehåller en "massa skit"

  SvaraRadera
 2. Svartavinbärssaft är nog den godaste saften som går att få tag på :)

  www.helenaljunggren.com

  SvaraRadera
 3. Att laga saft har ju ingenting att göra med åldern! Svartvinbärssaft är ju så gott och hälsosamt.

  SvaraRadera
 4. svartvinbärssaft är så otroligt gott!! jag blev faktiskt riktigt sugen. och visst är det skönt att veta att man slipper alla konstiga tillsatser när man gör sin egen. :)

  SvaraRadera
 5. Tack för flaskan med jättegod saft! Visst lönar det sig att koka sin egen saft, mycket godare och inte så sött som butikens.

  SvaraRadera