lördag 22 augusti 2009

Pavlova med blåbär och lemon curdRekommenderar verkligen att pröva denna lemon curd, min nya favorit!Min labrador Viggo fyllde två år igår, och dagen till ära bakade jag denna tjusiga pavlova tårta. Själva födelsedagsbarnet(hunden) fick dock inte äta av kakan, men det var ett utmärkt svepskäl för matte att baka! Det har minsann varit två fartfyllda år, vi hoppas på att det blir många fler men ack lite lugnare tack.

Själva bakandet var lite hackigt, det var först pavlova nr. 2 som blev lyckad. Jag kan rekommendera att inte grädda maräng i >150 grader. Följde ett recept var man skulle sätta ugnen på 180 grader och sedan sänka till 150 grader vilket inte alls fungerade, marängen smakade genombränt. Nästa tårta gräddade jag i 120 grader och det blev mycket bättre! Den första versionen spritsade jag dessutom så att kakan blev som i runda cirklar, det var inte heller en så lyckad ideé. Pavlovan skall ju vara maffig och hög, det blir den inte om man spritsar ut den. Mycket enklare och framförallt snyggare blir det genom att klicka ut marängsmeten med en sked. Men bli inte skrämda, den här tårtan är super enkel så länge man följer ett bra recept. Om jag berättar att jag åt nästan halva tårtan själv, kanske det talar om hur god den var!


Maräng:

4 äggvitor
2-2,5 dl socker

Fyllning:

½ burk Mackays lemon curd
2 dl grädde
Blåbär

Vispa rumsvarma äggvitor till hårt skum, blanda i sockret lite åt gången. Grädda i 120 grader i ca 1 timme och låt svalna. Klicka ut på bakplåtspapper till en rund cirkel, ca 28 cm. Om man vill kan man rita ut en cirkel på pappret. Bred ut lemon curd över tårtbottnet. Vispa grädden med lite socker och bred ut på tårtan. Dekorera med färska blåbär.
Hunden Viggo med hans födelsedags present!

12 kommentarer:

 1. Haloj och hälsningar från Hiki Kong!

  Jag och Johan dräglar här över dina matbilder, Juha tyckte din pizza såg smarrigast ut men själv e jag helt tänd på den här pavlovan. Hittills har vi inte varit med om någo häftigare smakupplevelser här, det e så hett att vi aldrig är hungriga och så är vi så otroligt pengasnåla vilket har lett till följande: Mc Donalds; 2 besök, KFC; 1 besök :D Men imorgon...! Då ska vi äta nudlar, dim sums, dumplings, råa ankor, kohjärta, ormskin osv. Helt perus alltså!

  Ha det så bra!!

  SvaraRadera
 2. Mums,det där ser jättegott ut! Och grattis till Viggo!

  SvaraRadera
 3. Paljon onnea Viggo! Ja Pavlova oli kyllä suussa sulavaa. Valitettavasti sankari ei kakkua saanut, mutta tuntui tuo lahjakin maistuvan ;)

  SvaraRadera
 4. Sara - Hoppas ni fick smaskiga nudlar och dimsums, nu måst ni nu äta på andra ställen än den lokala mäkkärin, man vet inte vad biffarna består av där :) Roligt att du har hunnit updatera din blog!

  Viggo tackar för gratulationerna :)

  SvaraRadera
 5. VIlka underbara bilder! Blåbär-citron är så himla gott ihop, så denna måste varit hur god som helst!

  SvaraRadera
 6. Mmmm, ser så gott ut! Vill ha!!!
  Den bara måste jag baka! Kanske till kräftskivan om två veckor... Måste bara till skogen och plocka mer blåbär. :-) Är det varmluftsugn du använder eller "vanlig" ugn?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarerna! Jag bakade faktiskt tårtan redan för andra gången denna vecka, så god var den :)

  Jag använder en helt vanlig ugn.

  SvaraRadera
 8. Jag hämta Harrod's Lemon curd från London, o om man äter det med digestives så blir det som en fattiglapps cheesecake, det enda som fattas är färskosten (som ju inte är så väsentlig i en OSTkaka.....)! Citron är inte annars nån favorit, men dendär kurden var super. Speciellt på kexen.

  Kanske ditt nästa recept kan bli digestives med lemon curd, för mer avancerade kockar! Pavlovan ser väldigt lockande ut!

  H: Emmi

  SvaraRadera
 9. I hear you! Kanske jag borde införa en egen kategori för t.ex. studerande, första receptet skulle just kunna vara en Mock Cheesecake a la Emmi; digestive och lemon curd (fast då sku man inte måsta använda just HArrods lemon curd, men kanske Pirkkas sku kunna falla inom budgeten)...

  SvaraRadera
 10. Stora (sena) grattisar till Viggo! Receptet måst nog prövas, till Viggos ära såklart. Fick dessutom just frysen fullproppad med stora jätte goda blåbär, så det inspirerar ju också. Emmis cheesecake utan cheese låter också lockande, kanske lite för avancerat med engelsk lemon curd och allt, men helt säkert värt besväret.

  Jessi

  SvaraRadera
 11. Pavlovan ser verkligen toppen ut, har massor med blåbär men få idéer så detta ska jag absolut prova. Dessutom, fantastiskt vilken fin hund du har. Får man fråga fråga var han kommer ifrån, funderar själv på en labbe.

  SvaraRadera
 12. Maja - Tack, Viggo kommer från en kennel i mellersta Finland, men hans pappa är från Amerika. Labradorer är världens snällaste hundar, och väldigt människokära, nästan på gränsen till för mycket :) Men de är ju ganska stora hundar, kräver mycket motion och har en tendens att dra mycket om de ser ngt intressant. Men en trogen kompis är det säkert att du får ifall du skaffar en labbe :)

  SvaraRadera