torsdag 20 augusti 2009

Pizza med rucola och parmaskinkaHemligheten till god hemlagad pizza ligger i att använda färdiga pizzamjöl. Det går också att använda 50/50 av specialvetemjöl och durumvetemjöl. Vad kommer till fyllningen är mozzarellaost ett måste! Annars kan man välja fyllningen enligt smak. Parma & Rucola är min favorit pizza, den består av en pizza Margherita som toppas med färsk rucola och parmaskinka efter att den varit i ugnen, fantastiskt gott! För att riktigt laga till det brukar jag toppa en färdiggräddad pizza med basilikaolja.

5 dl vetemjöl (durum eller pizzamjöl)
1/3 paket färskjäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja

Lös jästen i handljummet vatten. Blanda med mjölet och resten av ingredienserna, knåda antingen för hand eller använd en hushållsmaskin med degkrok. Knåda i ca 5 min. Låt degen jäsa mjölad och övertäckt på ett varmt ställe i ca 1 timme. Jag brukar alltid använda en skål av stål och lägga den i ett varmt vattenbad.

När degen jäst färdigt tippa upp den på ett mjölat bakbord och arbeta antingen till en stor pizza eller ett par små. Snurra och tryck ut degen för hand, undvik att kavla den.

Fyllning:

Vilken typ av tomatsås man använder är ganska avgörande, men jag tycker tomatpuré fungerar bra, den har passlig konsistens och är lätt att få tag på.

2 brk tomatpuré
2 bollar mozzarellaost
3 dl riven ost
80 g parmaskinka
En stor knippe med rucola
Svartpeppar

Basilikaolja:

En knippe basilika
3/4 dl god olivolja
1/2 klyfta vitlök

Blanda ingredieserna för basilikaoljan i en blender, eller hacka basilikan och vitlöken fint för hand och blanda med oljan.

Bred ut tomatpurén över hela pizzabottnet. Strö på den rivna osten, det skall inte bli ett så tjockt lager. Skiva mozzarellan och fördela jämnt över pizzan. Ringla över lite olivolja och riven parmesanost. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Ifall man orkar satsa, kan man grädda pizzan på en het ugnsplåt. När pizzan är färdiggräddad toppa med basilikaolja, rucola, parmaskinka och lite svartpeppar från en kvarn.

Avnjut med ett trevligt italienskt rödvin, det är ju bara ett måste om man äter en så här god pizza!

5 kommentarer:

 1. Det här måste vi pröva på med Eerika. Problemet med hemlagade pizzor är faktiskt just bottnet. Sen finns det ju en massa pizzastenar och dylikt som borde hjälpa till med att få ett knaprigt botten. Tiedä sitten.. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt aldrig testat på en "pizzasten" men har hört talas om dem, dom lär vara ganska bra... Jag brukar nog få knapriga botten just genom att använda pizzamjöl + färskjäst och göra bottnet tillräckligt tunt. Ugnen måste ju vara tillräckligt het också. Hoppas ni får det att lyckas!

  SvaraRadera
 3. vilket slags riven ost menar du?

  SvaraRadera
 4. Jag brukar köpa såndäna påsar med färdig riven ost, t.ex. "pizzaost" eller emmental. För kraftig smak tycker jag det inte skall vara, det är trotts allt mozzarellaosten som skall vara i huvudroll. Om man vill kan man ju också bara använda mozzarella!

  SvaraRadera
 5. Tämä on kyllä todella herkullinen pizza! Arjen luksusta ja ehdottomasti punaviinin kera =)

  SvaraRadera