fredag 14 augusti 2009

Kryddiga falafel med koriander och myntaInspirerad av mina vege-kompisar har jag övervägt att börja med en köttfri dag i veckan. Det talas om ”Go vegetarian 1 day a week” runt om i världen, och kommer säkert att bli ännu mera aktuellt i framtiden. Förutom att det är hälsosamt för kroppen är det även miljövänligt, bidrar bl.a. till att minska på växthusgaserna. Den belgiska staden Ghent blev i maj den första staden som införde ”en köttfri dag i veckan”, detta för att minska på övervikt och förbättra klimatet, bra gjort va?!

Personligen skulle jag för tillfället (tyvärr) inte kunna tänka mig bli vegetarian på heltid, men en dag i veckan är väl ingen uppoffring! Kolla här för tio bra orsaker att bli vegetarian för en dag i veckan, men ta det kanske med en nypa salt…

Ett smarrigt recept till alla vegetarianer och även icke-vegetarianer är de här smakrika falafel. Smaken av färsk koriandern och mynta är alldeles fantastisk. Visste ni att koriander är den nya trend-ingrediensen? Det är faktiskt jätte gott, använder koriander alldeles för sällan, jag måst försöka skärpa mig! Receptet är inspirerat av Jamie Olivers falafel ur kokboken hemma hos Jamie. Kom ihåg att vara försiktig när du friterar. Ha alltid ett lock till kastrullen i närheten, ifall det börjar brinna skall man absolut inte släcka lågorna med vatten, utan kväva dem med locket.

1 brk konserverade kikärter
En stor knippe färsk koriander
En knippe färsk mynta
En halv röd chili (mer eller mindre beroende på hur starkt man gillar det)
1,5 tsk spiskummin
0,5 tsk cayennepeppar
¾ dl mjöl
Skalet från en citron
Salt & Peppar

0,5-1 liter rypsolja

Blanda först de färska örterna i en blender så att det blir till ett fint hack. Blanda i resten av ingredienserna förutom mjöl, och kör i blendern till en slät massa. Blanda till sist i mjölet. Rulla för hand till bollar eller forma med två skedar till kroketter som jag gjorde. Mjöla bollarna lätt och lägg dem på ett fat förklätt med smörpapper.

Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Testa om oljan är tillräckligt het med en bit ljust bröd, om den flyter till ytan och får färg är det tillräckligt hett. Fritera bollarna en åt gången tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lyft upp dem en hålslev, och ställ dem på ett fat förklätt med hushållspapper. Servera dem med en god sallad och tsaziki. Jag brukar köpa färdig tsaziki, men håller på att finslipa ett eget recept, bloggar om det när det är färdigt.

2 kommentarer:

  1. Ser läckert ut! Det här borde man kanske pröva på? Iden om en vegedag i veckan låter också intressant...

    SvaraRadera
  2. Jo, det var jätte gott och trevligt med lite variation till smakerna man har vant sig med.

    SvaraRadera