tisdag 8 september 2009

Matentusiasternas paradis: NYCVilken härlig resa jag har bakom mig, 8 dagar i en av de härligaste städerna som finns, nämligen New York! Jag har varit där en gång tidigare för jämnt ett år sedan, då besökte vi alla de obligatoriska sevärdheterna så den här resan fick vi koncentrera oss på shopping och restauranger. NYC är en otroligt skön stad med en alldeles egen stämning. Men även NYC har sina sidor; fullsmockat med människor, otroligt långa köer överallt, dyrt att bo och leva och en aning shabbigt, med andra ord en typisk storstad!

Första resan till NYC fyllde faktiskt inte riktigt mina förväntningar. Staden var inte riktigt sådan som man ser på TV, och det var mycket dyrare än vad jag tänkt mig. Värst av allt var det oändliga köandet vilket resulterade i att alla planer jag gjort långt före resan inte blev av. Tror du att du kan gå och kolla på frihetsgudinnan, äta på de världskända restaurangerna, åka dit med en tom kappsäck för att köpa så billiga kläder att det täcker kostnaderna för resan? Glöm det! Biljetterna för att slippa upp till frihetsgudinnan är slutsålda ända fram till 2010, de populära restaurangerna är fullbokade för en månad framåt eller också är det 2-3 timmars kö, och kläderna är inte så billiga som alla säger (men utbudet är ju enormt).

Trotts dessa brister blev saknaden till de härliga restaurangerna, shopping möjligheterna och storstadslivet för stor, så det hjälpte inte annat än att boka en ny resa. Nu när vi visste vart det lönar sig att fara och framför allt när, blev denna resa mycket bättre och fyllde förväntningarna. Därför tänkte jag dela med mig mina favoriter och tips, främst gällande restauranger och mat!


In search of the perfect burger!

Kulinaristerna i New York diskuterar en väldigt massa om var man kan få den bästa hamburgaren i stan, New York borna tar det här med god mat väldigt allvarligt! Kolla t.ex. Nymag för de bästa restaurangerna och senaste mat-trenderna. Man hittar även massor med threads på nätet var New York borna diskuterar de bästa restaurangerna i stan. De viktigaste tipsen när man är på väg (och köa) till en av trend restaurangerna är ironiskt nog:

-don´t go there hungry
-bring some snacks

Shake Shack Madison square park (uterestaurang, öppen under de varma månaderna), finns även på 366 Columbus avenue (öppet året runt)Words can not describe how good the burger is! Shake Shacks Shack burger har ofta tagits upp som den bästa burgaren i världen, och jag vågar nästan också påstå det. Hamburgaren är helt enkelt perfekt! Köerna till restaurangen är säkert längsta i hela stan, kön brukar konstant sträcka sig runt 50 m. Vårt hotell var bara ett kvarter från restaurangen så vi kunde följa med lite när det lönar sig att fara (jag talar om den vid madison square park, det är den som är den första och riktiga). Regniga och lite ruskiga kvällar var det nästan ingen kö, men annars var det långa köer hela tiden. Restaurangen öppnar kl 11, lönar sig att fara redan lite före och köa, alternativt sent på kvällen typ 22 tiden, de stänger kl 23. Det var komiskt att se hur människor reagerar när de får sin hamburgare efter nån timmes köande, alla var så ivriga, hyllade maten och jag hörde faktiskt t.om. några lycko rop. Shake n shack är ett måste för alla som åker till NYC, men som sagt var beredda att köa. Ifall kön är outhärdligt lång finns det bra restauranger några kvarter neråt vid Union Square, gå dit och äta och försök på nytt någon annan dag.


Mina favoriter är definitivt shack burger och strawberry milkshake, deras french fries är ok men hot dogen var en miss.De ökända köerna, på deras hemsida finns en realtid web-kamera som visar hur lång kön är!Spotted Pig
314 West 11 th street

En härligt mysig gastropub i West Village som faktiskt har fått en Michelin stjärna! Hela deras meny verkade helt underbar men vi hade kommit hit för att äta deras hamburgare. En Chargrilled Burger with Roquefort Cheese & Shoestrings för 17 dollar, what a bargain! Den salta roquefort osten är det enda som behövs som fyllning, en perfekt kulinarisk upplevelse.Även denna restaurang är alltså ett måste, jag tänker åtminstone återvända till puben någon vacker dag. Vi var där vid lunch tid, en lördag, och då var det faktiskt ingen kö där. De tar inte emot reservationer, så på kvällarna lär man få köa en till två timmar.


Några minuter före jag upplevde ett av mitt livs hittils mest kulinariska höjdpunkter!
Andra ställen som är på top-listan är bl.a. DB Bistro Moderne, Five Napkin Burger, Back Forty och Beacon. Vi var både till Beacon´s och Back Forty men båda råkade ha stängt/sommarlov. Lite besviken var jag men överlycklig av att jag fick besöka Spotted Pig och Shake n Shack t.om. 3 gånger!

Äkta New York Pizza

Om man åker till New York måste man äta pizza åtminstone en gång! New York borna älskar pizza och är stolta över sina pizzerior.

Arturos 106 W Houston streetMin favorit, hittade restaurangen på vår förra resa och ville definitivt återvända för deras fantastiskt goda pizza. En stor pizza räcker till två hungriga. Trevlig restaurang, relativt enkelt att få bord. Märk att de öppnar först vid tre tiden på eftermiddagen. Pizzan kosta ca $ 22.


Grimaldi´s 19 Old Fulton street, Brooklyn


En av New Yorks mest kända pizzerior, ligger beläget i Dumbo, Brooklyn. En perfekt dagstur är att gå över brooklyn bridge och efter det till Grimaldis, pizzerian ligger precis under bron på brooklyns sida. Även här är det kö, men kön går väldigt snabbt, vi slapp in på en halv timme fast det var ca 25 pers före oss i kön. Pizzan var god men inte perfekt som Arturos. Även här räcker en pizza till två pers. En pizza kostar ca $ 18.

Artichoke 328 E 14 th street

En väldigt populär liten pizzeria, här säljer de endast pizza slices. Tyvärr finns det inte riktigt bord eller stolar i lokalen. Pizza slicen var enorm, jätte god och framförallt billig, $ 3,5. Som namnet redan berättar innehöll slicen massor med kronärtskocka, mums! Rekommenderar speciellt för den som är på budgetresa.En pizzeria jag länge drömt om att få besöka är Di Fara i Brooklyn, den lär vara bästa i hela NYC. Köerna lär vara långa och här används även armbågar för att få sin pizza beställd, har inte vågat mig dit ännu :)

Det här blev ett så långt inlägg så jag får återkomma med resten av mina NYC tips i ett eller två andra inlägg!

Update: Har ni någon favorit restaurang i NYC området? Berätta gärna!

5 kommentarer:

 1. Trevlig NY bloggposting! Jag har själv bott i New York (Brooklyn) 4 månader i 2005 och den är nog en härlig stad.Jag har annors ätit Di Faras pizza, och man fick faktiskt vänta länge, men det var värt det! Så om du igen åker till NY,måste du nog gå dit.....

  SvaraRadera
 2. Ok, bra att veta, nästa gång blir det alltså även Di Fara :) Jag gillar brooklyn väldigt mycket, speciellt området dumbo, jätte vackert! Har du någon annan bra restaurang du rekommenderar, antingen i Manhattan eller Brooklyn?

  SvaraRadera
 3. Jag blev så hungrig nu. Tror dock inte att köket här på arbetsplatsen kommer att släcka min hunger efter alla dessa bilder och beskrivningar. Ni verkar ha haft en jätte lyckad resa, härligt!

  Hoppas vi ses snart!

  Jessica

  SvaraRadera
 4. Oih, heti tekee mieli takasin New Yorkiin ku ton luki. Vesi tulee kielelle kun katsoo kuvia ;) Täysin samaa mieltä ravintoloista ja Shake Shack on todellinen ehdottomuus! Todella kiva ja onnistunut matka.

  SvaraRadera
 5. Hei,
  Hittade just din blogg, den ät jättekiva! Själv har jag inte någonsin varit i NY, nu får jag igen inspis att fara...

  SvaraRadera