fredag 18 september 2009

Hemmagjord gravad lax


Vad lyxigt det är med hemmagjord gravad lax, och helt löjligt enkelt dessutom! Passar perfekt när man vill imponera på middagsgästerna och ett måste på kräftskivan för att inte tala om julbordet (Ja, det är väl aldrig för tidigt att börja planera julen ;) ).

400 g färsk lax av bra kvalitet
1 msk socker
1 msk havssalt
Lite vitpeppar
En knippe färsk dill

Färskfolie

Skär av laxbiten på hälften. Blanda ihop kryddorna och strö lite på en bit färskfolie. Lägg på den ena laxbiten med skinnet neråt. Strö över kryddblandningen samt rikligt med skuren dill. Strö över kryddorna även på den andra fiskbiten och lägg bitarna mot varandra. Linda in dem kompakt i färskfolie och låt stå i kylen 2 dygn. Skär i tunna skivor när fisken är färdig gravad.

Tips! Ifall man inte gillar dill kan man smaksätta laxen med färsk timjam eller rosmarin, eller varför inte smörja in laxen med 1 msk konjak eller whisky för att få en lite finare smak.

4 kommentarer:

 1. Jag älskar gravad lax! Lyckligtvis kan vi här också köpa färsk norsk lax, bara att det är jättedyrt..:-(

  SvaraRadera
 2. Lax är faktiskt väldigt dyrt utomlands, för att inte tala om t.ex. kallrökt lax. Man borde uppskatta fisken mycket mera när man är här i Finland och får tag på den färsk och dessutom till ett rimligt pris!

  SvaraRadera
 3. Kul med en till Piece of Cake och roligt att du tyckte om mina bakverk!

  Ha det bra!

  Cickan

  SvaraRadera
 4. Ser riktigt gott ut! Till det dillstuvad potatis...

  SvaraRadera