söndag 20 september 2009

Ragú-Bolognese-Italiensk köttfärssåsJag har redan länge velat pröva på att laga en äkta italiensk Ragú, speciellt efter att jag läst om bolognese-tävlingen, var ett antal svenska matbloggare tävlar om den bästa Ragún. På basen vad jag läst om deras favorit recept och experiment kokade jag ihop mitt eget recept, och vad gott det blev! Jag rekommenderar verkligen att pröva på en mera äkta Ragú, mycket smakrikare än en snabblagad bolognese. Jag garanterar att det här receptet är lika enkelt som en bolognese, men lite tålamod måste man ha och låta såsen puttra i nån timme.

När man använder rödvin till matlagning finns det en gyllene regel; Don´t cook what you won´t drink. Använd inte alltså det billigaste, sämsta rödvinet till matlagning, välj ett inom en rimlig prisklass men som ändå är gott. T.ex. Nero Negroamaro Cabernet Sauvignon 7,36 € på Alko torde vara bra.

4 pers

400 g nöt- eller blandfärs
1 morot
1 stjälk bladselleri
1 lök
60 g pancetta eller bacon
½ flaska rödvin
1 brk passerade tomater
½ brk hela tomater eller tomatkross
Svartpeppar, muskotnöt, salt
Parmesanost

Finhacka morot, selleri och lök och stek i lite smör och olivolja i en stor gryta om du har en sådan. Bryn färsen och pancetta/bacon i en annan het stekpanna och flytta över köttet till grytan. Häll på en halv flaska rödvin och låt sjuda in, tillsätt tomaterna när rödvinet har ångat av. Låt puttra på svag värme med lock på i två, tre, fyra timmar. Ju längre det puttrar desto bättra blir smakerna. Ifall såsen inte är tillräckligt tjock kan man ta locket av mot slutet. Smaka av och krydda med peppar, muskotnöt och salt. Koka tagliatelle eller papardelle al dente (kort pasta går också bra men använd inte spaghetti). Blanda ragún med pastan och servera med färsk riven parmesanost.

1 kommentar: