tisdag 4 augusti 2009

Focaccia med oliver och körsbärstomater


Detta härliga recept är från Leila Lindholms bakbok a piece of cake. Brödet lyckades jätte bra och var enkelt att laga. Förutom att toppa bröden med körsbärstomater och oliver kan man lägga på t.ex. parmesanost, rödlök, rosmarin eller fänkålsfrön.

Ifall man är intresserad av att baka bröd rekommenderar jag att kolla Pain de Martin, en av Sveriges kändaste mat- brödbloggar och Viva Ciabatta som är skriven på finska och lite små ironisk, men recepten verkar bra! Förutom recept skriver speciellt Pain de Martin, om hur brödbakandet verkligen fungerar, en väldigt intressant blogg!

2 bröd

25 färsk jäst
3 dl varmt vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt

Smula jästen och blanda med vatten olivolja, honung ocg flingsalt. Tillsätt lite mjöl i taget och börja blanda till en deg, knåda i ca 5 min. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek , ca 45 min. Dela degen i två bitar och forma till två bollar på ett mjölat bakbord. Platta ut dem så att de är ca 1,5 cm tjocka. Lägg lite olivolja och flingsalt på bakplåten eller bakplåtspappret och låt jäsa i 30 min. Gör små hål i degen med fingrarna, och tryck i körsbärstomater och oliver. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda 10 min i 225 grader.

3 kommentarer:

  1. Hejsan! Du har en jätte fin blogg, e inne och kollar nu som då. Har menat kommentera flere gåner men det har inte blivit av. Jag tycker också om att baka och laga mat men tyvärr tycker jag också om att äta och det straffar sig på vågen senare :( Har flere gånger bläddrat i Leilas bok och tänkt att den borde man ha. Ha det så bra!

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad roligt att höra att du också läser på bloggen :) Jag har lite samma problem med bakandet, man måste ju äta upp det också, vilket tyvärr syns på vågen förr eller senare. Man måste bara försöka att baka små satser och inte äta så mycket på en gång. Jag tycker Leilas kokbok har varit ett jätte bra köp, rekommenderar den verkligen! Ha det bra du med!

    SvaraRadera
  3. Focaccia är nog något av det godaste brödet som finns. :)

    www.HelenaLjunggren.com

    SvaraRadera