lördag 13 juni 2009

Ravioli med Sparris och Aubergine fyllning



Ravioli med två olika fyllningar, receptet med aubergine är inspirerad av Patalintu. Eftersom jag lagade två olika fyllningar gjorde jag även dubbel sats av pastadegen. Båda olika ravioli var jätte goda och vi kunde inte enas om vilken som var bättre, båda fick lika många röster :)

För 4 pers

Två satser hemgjord pastadeg eller färdig köpt färskpasta

Aubergine fyllning:

1 aubergine (300g)
2 msk kapris
2 klyftor vitlök
Saften från ½ citron
Salt & peppar
1 dl strimlad basilika
1 dl riven parmesan
1,5 dl ricotta ost

Skär auberginen i knappa 1 cm tjocka skivor och strö över salt. Låt stå i en halv timme tills det bildas droppar på ytan, detta för att få bort den beska smaken. Skölj bort dropparna och saltet, och tärna auberginen. Stek i olja tills gyllenbrun. Lägg till sidan och stek därefter den pressad vitlöken samt kapris. Blanda alla ingredienser förutom ricottan och kör lätt i en blender. Blanda i ricottan.



Sparris fyllning:

500 g sparris
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
Salt



Skär av den hårda delen av sparrisen, den brukar vara besk och torr. Skär sparrisen i tunna skivor och spara några knoppar för garneringen. Stek den pressade vitlöken i lite olja så den får vitlökssmak och lägg därefter i sparrisen. Stek på låg värme tills den är al dente. Blanda i lite salt och parmesanosten. Koka sparris knopparna några minuter precis innan servering.






Kavla ut pasta degen till 1 mm tjock och klicka på lite av fyllningen med 5-6 cm mellanrum. Lägg på en lika stor kavlad deg och skär passligt stor ravioli med en pizza kniv eller en ravioli kniv för att få den hackiga ytan. Det är viktigt att det inte blir luft inne i raviolin och att kanterna är ihopklämda.

Koka i lättsaltat vatten i 4-5 min. Försök inte koka alla raviolin på en gång om du inte råkar ha en jätte stor kastrull. Koka ca 10 st åt gången, lyft bort dem med en hålslev och skölj snabbt under kallt vatten.

Gräddsås:

2 dl grädde (rekommenderar riktig grädde)
1 dl vittvin
Salt
1 dl riven parmesan

Koka upp grädden och vitvinet och låt sjuda i en kvart. Blanda därefter i parmesanosten och saltet. Vispa med en stavmixer för att få såsen att skumma lite. Servera genast.

1 kommentar:

  1. Oi kuinka hienoja ravioleja sinä olet tehnyt! Mukava että löysit ohjeen ja pääsit myös näistä nautiskelemaan. Tuo parsaversio kuulostaa myös herkulliselle, pitkääkin kokeilla niitä, kunhan taas jaksaa alkaa pastan kanssa askartelemaan :)
    Kannattaa muuten kokeilla ainakin noita munakoisoisia sen salviavoin kera. Meistä se oli suussasulava yhdistelmä, vaikka varmasti kermakastikekin on ollut ihanaa!

    Ehkä joku päivä uskaltaudun kommentoimaan myös Ruotsiksi, nyt aamutuimaan se oli liian iso pala ;)

    SvaraRadera