söndag 21 juni 2009

Maki-sushi, sushirullarSushi delar ganska mycket åsikter, antingen älskar man det eller så tycker man inte alls om det, jag tycker i varje fall att det är super gott! Min favorit sushi restaurang är Kado sushi i Åbos saluhall, rekommenderar varmt. Det bästa med sushi är att förutom att det är helt jätte gott, är det bantarmat och väldigt hälsosamt.
Jag prövade för första gången att laga sushi själv, det var inte alls svårt! Eller det här är egentligen den enklaste varianten av sushi, men den är bra att börja från. Fyllningen kan man variera på enligt smak, t.ex. färsk tonfisk, färsk eller gravad lax, surimi, gurka, avokado, morot osv.

Sushi serveras med wasabi, som är gjord av japansk pepparrot. Man blandar lite wasabi i sojasåsen som man doppar sushin i. Mellan varje sushi bit är det meningen att man äter en bit syltad ingefära, jag antar att det är för att neutralisera smakerna mellan de olika bitarna. Både wasabi och syltad ingefära, som även alla andra ingredienser, finns att köpa i välsorterade matbutiker (t.ex. Citymarket).

Här är lite basic sushi-etikett som kan anpassas här i västvärlden: (i Japan är det troligtvis lite striktare)

- Att alltid äta sushi med pinnar eller med fingrarna, aldrig med bestick.
- Ät alltid hela biten på en gång, när man engång har plockat något upp med pinnarna skall man även äta den helt och hållet.
- Ifall man äter från en gemensam tallrik skall man använda den rena ändan av stickorna för att plocka sushi till sitt fat, inte den ända som man har haft i munnen.
- När man äter nigri sushi skall man inte doppa riset i sojan, utan endast fisken.

Visste ni att i Japan måste en sushi kock utbilda sig i två år för att endast lära sig koka ris (!), här är det andra bullar när man lär sig koka riset på en kväll...

Nori blad
250 g sushi ris
2 msk japansk risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
Bambumatta

Fyllning:

Gravad sik
Surimi
Gurka
Avokado
Sesamfrön
Japanska sojasås (jag föredrar Kikkoman)
Wasabi
Syltad ingefära

Lägg riset i en sil och skölj under kallt vatten i ett par minuter. Koka riset och 4 dl vatten utan lock, när vattnet kokar minska lägg på minsta värmen. Låt koka i ca 10 min el tills allt vatten har förångats. Låt riset svalna på ett fat under tiden som du förbereder risvinägret. Koka snabbt upp risvinäger salt och socker. Låt det svalna och häll över riset, blanda om försiktigt.

Lägg ett nori blad på bambumattan. Fördela riset i ett jämnt lager över bladet, men lämna några cm tomt på kanten längst ifrån dig. Strimla gurka, avokado och surimi och lägg på riset, toppa med sesamfrön.Snurra ihop till en spänd rulle m.h.a. bambumattan. Gör en likadan rulle med gravad sik, gurka och avokado, toppad med sesamfrön. Skär till 1,5 cm bitar med en vass kniv. Servera med japansk sojasås, wasabi och ingefära.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar