söndag 28 juni 2009
Jordgubb-vitchoklad ostkaka
En oslagbar smakkombination, färska jordgubbar och vitchoklad, härligt gott.
75 g digestive
75 g pepparkakor
75 g margarin
1 brk (200 g) vanilj färskost
1 brk (200 g) naturell färskost
4 dl grädde
1 liter färska jordgubbar
½-1 dl socker
(1 dl gräddlikör)
6 gelatinblad
200 g vitchoklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Krossa kexen till små smulor och blanda med smöret. Tryck kexblandningen i en form (ca 24 cm) med löstagbara kanter, så att det täcker bottnet.
Blötlägg gelatinbladen. Mosa 2/3 delar av jordgubbarna i en blender och blanda med färskosten, socker och gräddlikör. Vispa grädden med ca 1 msk socker. Hetta upp några msk vatten och blanda i gelatinbladen så att de smälter, och blanda med färskosten. Blanda efter det i grädden. Hacka eller riv vitchokladen till litet kross och blanda i. Häll över kexbottnet och låt stelna i kylskåp i några timmar. Dekorera med vitchoklad och färska jordgubbar.
Choklad dekoration:
Smält 100 g vitchoklad och häll på ett smörpapper. Bred ut till ett halv centimeters lager och låt stå i frysen i en halvtimme. Hyvla chokladen med en osthyvel. Choklad dekorationerna tål inte bra värme, så det är bra att förvara dem i frys eller kylskåp.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ihanan näköisiä sekä tämä että edellinen mango-mandariini. Taitaa olla että ei meidänkään juustokakkukokeiluille tule loppua nyt kun tämä sinun blogi löytyi ;)
SvaraRaderaKiitos kommentista! Juustokakkukokeilut on siitä kivoja kun niissä on vaikea epäonnistua, kunhan ei laita vahingossa liian vähän liivatetta... Nimimerkillä kokemusta on :)
SvaraRaderaAivan ihana kakku! Kävin jo äänestämässä Helsinginsanomien mansikkakakku kilpailussa sinua. Toivottavasti voitat, juustokakkusi ovat todella kauniita. Anniina
SvaraRaderaKiitos Anniina :)
SvaraRaderaVilka härliga recept på ostkakor. Ny sort för mig som är uppväxt på hälsingostkakan. MEN som vegetarian tycker jag inte om gelatin i maten. Har du nått tips hur dessa skulle kunna tillagas utan gelation?
SvaraRaderamvh
Eng
info@engs.se
Hej Eng! Ifall man inte vill använda gelatin i ostkakan skulle jag rekommendera att göra en ostkaka med lite mera färskost eller mascarpone så att den blir mera bastant. Ett annat alternativ är att göra ostkakan i små söta glas eller martini glas, då behöver man inte ha gelatin för att hålla ihop kakan.
SvaraRaderahej! är ännu novis när det kommer till kakor men övar mig :) går det att använda frysta jordgubbar i stället för färska? blir det blött då?
SvaraRaderaHej, jo du borde nog bra kunna använda frysta jordgubbar också!
SvaraRadera