söndag 28 juni 2009

Jordgubb-vitchoklad ostkaka



En oslagbar smakkombination, färska jordgubbar och vitchoklad, härligt gott.

75 g digestive
75 g pepparkakor
75 g margarin

1 brk (200 g) vanilj färskost
1 brk (200 g) naturell färskost
4 dl grädde
1 liter färska jordgubbar
½-1 dl socker
(1 dl gräddlikör)
6 gelatinblad
200 g vitchoklad



Smält smöret och låt det svalna lite. Krossa kexen till små smulor och blanda med smöret. Tryck kexblandningen i en form (ca 24 cm) med löstagbara kanter, så att det täcker bottnet.

Blötlägg gelatinbladen. Mosa 2/3 delar av jordgubbarna i en blender och blanda med färskosten, socker och gräddlikör. Vispa grädden med ca 1 msk socker. Hetta upp några msk vatten och blanda i gelatinbladen så att de smälter, och blanda med färskosten. Blanda efter det i grädden. Hacka eller riv vitchokladen till litet kross och blanda i. Häll över kexbottnet och låt stelna i kylskåp i några timmar. Dekorera med vitchoklad och färska jordgubbar.

Choklad dekoration:

Smält 100 g vitchoklad och häll på ett smörpapper. Bred ut till ett halv centimeters lager och låt stå i frysen i en halvtimme. Hyvla chokladen med en osthyvel. Choklad dekorationerna tål inte bra värme, så det är bra att förvara dem i frys eller kylskåp.

8 kommentarer:

  1. Ihanan näköisiä sekä tämä että edellinen mango-mandariini. Taitaa olla että ei meidänkään juustokakkukokeiluille tule loppua nyt kun tämä sinun blogi löytyi ;)

    SvaraRadera
  2. Kiitos kommentista! Juustokakkukokeilut on siitä kivoja kun niissä on vaikea epäonnistua, kunhan ei laita vahingossa liian vähän liivatetta... Nimimerkillä kokemusta on :)

    SvaraRadera
  3. Aivan ihana kakku! Kävin jo äänestämässä Helsinginsanomien mansikkakakku kilpailussa sinua. Toivottavasti voitat, juustokakkusi ovat todella kauniita. Anniina

    SvaraRadera
  4. Vilka härliga recept på ostkakor. Ny sort för mig som är uppväxt på hälsingostkakan. MEN som vegetarian tycker jag inte om gelatin i maten. Har du nått tips hur dessa skulle kunna tillagas utan gelation?

    mvh
    Eng
    info@engs.se

    SvaraRadera
  5. Hej Eng! Ifall man inte vill använda gelatin i ostkakan skulle jag rekommendera att göra en ostkaka med lite mera färskost eller mascarpone så att den blir mera bastant. Ett annat alternativ är att göra ostkakan i små söta glas eller martini glas, då behöver man inte ha gelatin för att hålla ihop kakan.

    SvaraRadera
  6. hej! är ännu novis när det kommer till kakor men övar mig :) går det att använda frysta jordgubbar i stället för färska? blir det blött då?

    SvaraRadera
  7. Hej, jo du borde nog bra kunna använda frysta jordgubbar också!

    SvaraRadera