fredag 12 juni 2009

Carciofi Ripieni – Fyllda KronärtskockorKronärtskocka är absolut den godaste grönsaken jag vet, tyvärr är den ännu rätt ovanlig i det finska köket. Jag lärde mig tillaga kronärtskockor under mitt utbytes år i Italien, detta är ett av de få recepten jag tog med mig därifrån (vid det skedet var jag inte ännu så intresserad av italiensk matlagning, vilket harmar mig nu efteråt jätte mycket!). Förutom att fylla kronärtskockan, är det vanligt att ångkoka den och äta bladen ett åt gången med en god sås/citronsmör. Kronärtskockas hjärtan finns också att köpa inlagda på burk, men som färsk är smaken förståss mycket bättre.

Jag älskar kronärtskockor och detta recept har nästan blivit en av mina bravurer (kanske därför att ingen annan kommer sig för att tillaga kronärtskockor ☺ ). Det finns inte så mycket att äta på en ärtskocka, så maträtten passar bra som förrätt, men jag brukar laga den till en lätt middag/kvällsmat.


2 pers

2 färska kronärtskockor
2 klyftor vitlök (pressas)
4 skivor bacon
1 ½ dl skorpsmulor
1 dl riven parmesan
Olivolja

Börja med att skära av stammen och riv bort de små yttersta bladen.

Skär eller klipp av de vassa kanterna/topparna på bladen (jag brukar klippa av 1-2 cm, man äter ju ändå bara nedre delen av bladen). Bred ut bladen försiktigt, genom att börja från de yttersta, så att man får en öppning till mitten, m.a.o. hjärtat. I mitten hittar man de minsta bladen och sk. fjun. Det är viktigt att ta bort alla dessa fjun. Gör det genom att gröpa ut dem med en sked eller för hand dra bort dem. Rensa även bort de innerst små bladen.

Koka ärtskockorna i ca 15 min, antingen i en stor kastrull vart de båda ryms eller i varsin kastrull. Stek under tiden baconen så att de är knapriga. Baconet skall tärnas till riktigt litet och blandas med alla andra ingredienser. När grönsakerna kokat i en kvart tar man dem upp för att torka och låter dem svalna en stund.

När man fyller kronärtskockan brukar jag börja från de yttersta bladen. Fyll lite av fyllningen mellan varje blad, och försök trycka ner det lite mot hjärtat. Fortsätt fördela fyllningen mellan varje blad och lägg lite mera av fyllningen längst in ovanpå hjärtat. Lägg ärtskockorna i en oljad ugnsform och ringla på lite olivolja. Grädda i 200 grader i 20 min. Kronärtskockan är färdig när bladen lossar lätt från stommen. Man äter ett blad åt gången, eller rättare sagt nedre delen av bladet. I mitten väntar hjärtat som är den bästa och godaste delen!

2 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen med dig om att kronärtskocka är en höjdare! Trevlig blogg förresten :-D

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren, ja visst är det gott med kronärtskocka! Som du kanske märker hör även jag till de italien frälsta :)

    SvaraRadera