lördag 24 oktober 2009

Jamie Olivers ruggigt goda canneloni

De senaste veckorna har jag främst ägnat åt tentläsning och annat studie-relaterat arbete, så det har blivit lite mindre matlagning och bakning. Igår kväll hade jag äntligen tid att laga lite godare mat, det fick bli Cauliflower and broccoli canneloni al a Jamie Oliver, ett av mina favorit recept! Även om receptet innehåller anjovis som många inte tycker om (mig inkluderat), så blir slutresultatet helt fantastiskt gott, jag rekommenderar verkligen! Receptet finns i Jamies kokbok Hemma med Jamie, som förövrigt är en jätte bra kokbok. Receptet hittas även här.

Om några dagar åker jag troligen till Stockholm för en snabb visit, hoppas på smarriga smakupplevelser. Om jag har tur kanske jag lyckas ta mig till min favorit restaurang i Stockholm, Döden i grytan. Isåfall lovar jag att göra ett blogginlägg om restaurang besöket!

Jamies canneloni recept:

500 g broccoli
500 g romanesco eller blomkål
Olivolja
7 klyftor vitlök
En kvist färsk timjam
25 g sardeller i olja (spara oljan)
Torkad, smulad chili
Svartpeppar
500 g passerade tomater
Rödvinsvinäger (1 knapp msk)
4-5 dl crème fraiche
150-200 riven parmesanost
16 canneloni
En knippe färsk basilika
100 g mozzarella

Koka upp vatten i en stor kastrull. Rensa och skär broccolin och blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten i 5 minuter, spara en kopp av kokvattnet.

Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek vitlöken i en rejäl skvätt olivolja, tillsätt den färska timjamen, chili smulorna, anjovisen och anjovisoljan samt broccolin och blomkålen. Häll på några matskedar av kokvattnet och låt puttra på svag värme i 15-20 minuter. Genom att överkoka grönsakerna framhävs smakerna. Mosa sedan blandningen med en potatisstöt eller stavmixer. Låt svalna en stund.



Välj en ugnssäker form som rymmer alla canneloni rören. Häll de passerade tomaterna på bottnet av den ugnssäkra formen, strö över lite salt och några skvättar rödvinsvinäger. Enklaste sättet att fylla cannelonirören är genom att använda en spritspåse, men det går även bra att fylla dem med en sked. Fyll canneloni rören och rada upp dem i formen.



Gör en snabb vitsås; blanda créme fraichen med hälften av parmesanosten, och en-två matskedar av kokvattnet. Salta och peppra. Strö på lite rivna basilikablad på cannelonin och häll över den vita såsen. Lägg på skivad mozzarella samt resten av parmesanosten och ringla över lite olivolja. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.

9 kommentarer:

  1. mmm.. den här är bästa canneloni som jag har ätit. Och chianti passar bra med canneloni!

    SvaraRadera
  2. wow vilka häftiga bilder!

    o döden i grytan låter som ett hemskt ställe, men det måste väl vara bra om folk ändå vill äta där :)

    SvaraRadera
  3. Vau! Tein ensimmäistä kertaa minkäänlaisia canneloneja viime viikonloppuna ja innostuin. Tämä näyttää kertakaikkisen herkulliselta reseptiltä. Taidan jatkaa cannelonikokeiluja hyvinkin pian :)

    SvaraRadera
  4. Cannelonit on kyllä hyviä, hyvä että ne on "löydetty" nyt myös teidän keittiössä! :)

    SvaraRadera
  5. tack så mycket för den svenska översättningen av receptet! funderar dock på det här med anjovis. har nämligen lagat efter ett liknande recept av jamie en gång med det som heter anjovis i sverige och det blir inte alls samma sak som när man använder sardeller som jag tror är det han menar. tack igen!

    SvaraRadera
  6. Hej Emelie! Du har så rätt, det står faktiskt sardeller i originalreceptet, och det är sardeller jag också brukar använda! Jag ska genast uppdatera receptet, tack för kommentaren!

    SvaraRadera
  7. Jag lagade de här canneloni i dag. De blev jättegoda! Min pappa tycker inte så mycket om att äta blomkål men han älskade de här canneloni! :)

    SvaraRadera
  8. Gjort det här receptet flera gånger nu.
    Tack för inspirationen!

    /Jennie

    SvaraRadera