torsdag 29 oktober 2009

Banoffee


Banoffee tårtan har blivit mycket populär igen under de senaste åren. Det sägs att tårtan ursprungligen är utvecklad av Ian Downing i början av 70-talet, men det har tydligen varit mycket diskussion om Banoffee tårtans historia och vem som egentligen uppfann tårtan. Ifall ni är intresserade kan ni läsa mera här, var ni även hittar original receptet.

Banoffee tårtan är en väldigt enkel, billig och himla god tårta! Ni som ännu inte prövat på den ta och gör det! Tårtan innehåller alltså kondenserad mjölk, när man kokar mjölken i några timmar får den en seg toffee liknande konsistens, magiskt! Den kondenserade mjölken hittar man i de flesta större affärerna, i Åbo finns den bl.a. på Stockmann, Citymarket och Prisma. Ofta hittar man den på samma hylla som kokosmjölken, men det lönar sig att fråga efter ifall man inte hittar. Det som förvånar mig är att alla tycks följa precis samma recept, googlar man på banoffee får man tusentals recept, alla är likadana...

Många har undrat ifall det inte är farligt att koka en oöppnad mjölkkonserv. Nej, så länge som konservburken är i ett vattenbad finns det inga risker eftersom vattnet håller temperaturen på konserven tillräckligt nere. Kom bara ihåg att fylla på vatten allt eftersom det kokar bort. Ifall allt vatten kokar bort och konserven lämnas på den heta plattan, kan det faktiskt finnas risk för explosion... Så lite aktsam får man nog vara, lämna alltså inte lägenheten när konserven kokar i vattenbadet.

Det omtalade receptet än en gång:

300 g choklad digestive
100 g smält smör eller margarin

1 burk kondenserad mjölk
2-3 bananer
2 dl grädde + lite socker/vaniljsocker
Äkta kakaopulver (inte o’boy)
(riven choklad)

Smula digestivekexen fint och blanda med smält smör. Tryck ner den i en form med löstagbara kanter och ställ i kylskåp till ett par timmar. Koka den oöpnade kondenserade mjölken i ett vattenbad så att burken täcks helt och hållet, låt koka i 2-3 timmar. Jag lät min burk koka i 2 h 40 min och det blev jätte bra! Ju längre den kokar desto tjockare toffe blir det. Låt konserven svalna. Bred ut den svalnade toffeen på tårtbottnet. Lägg på skivad banan och vispad grädde. Sila över lite kakaopulver eller riven choklad och toppa med bananskivor.

5 kommentarer:

 1. Det är så gott detta! Hallonvarianten är också riktigt god

  SvaraRadera
 2. Den här var den godaste tårtan som jag har smakat! Jag rekommenderar! Och tack för senast. :)

  SvaraRadera
 3. Noora - För all del, vi måst ta och träffas på nytt här nångång inom snar framtid :)

  SvaraRadera
 4. Oj det såg gott ut måste testas...

  SvaraRadera
 5. Va roligt att snubbla över en Åbo-blogg mitt i allt :-D
  Banoffee e bara sååå gott! Jag tänker testa göra den i små portionsglas imorron, kanske man undviker att föräta sig så...kanske ;-)

  SvaraRadera