onsdag 25 augusti 2010

Risotto con pinoli – Risotto med pinjenötter



En klassisk risotto som passar både som första rätt, huvudrätt eller som tillägg till t.ex. fiskfilé. Denna risotto är smaksatt med rostade pinjenötter, basilika, lite rivet citronskal samt rikligt med riven parmesanost. Ifall man vill få risotton riktigt krämig kan man tillsätta 2 msk mascarponeost.

3 dl risottoris t.ex. arborio eller carnaroli
9 dl vatten+grönsaksbuljong
1 dl torrt vittvin
1 schalottenlök
2 klyftor vitlök
4-5 msk smör
1 dl pinjenötter
En handfull färska basilikablad
100 g riven parmesanost (mera eller mindre beroende på hur stark parmesansmak man vill ha i risotton)
Rivet skal av ½ citron
(2 msk mascarpone)

Koka upp buljongen och håll den ångande varm för tillagningen av riset. Förbered pinjenötterna med att rosta dem på en torr, het stekpanna.

Hacka löken och vitlöken riktigt fint och stek i 2-3 msk smör. Tillsätt även riset i stekpannan när löken börjar mjukna. Häll på 1 dl vitvin i riset och låt koka in. Tillsätt därefter en skopa av den heta buljong åt gången, låt buljongen koka in i riset förrän du tillsätter nästa skopa. Rör om hela tiden. Det är viktigt att buljongen är nästan kokande eftersom man måste försöka hålla riset vid samma temperatur under hela tillagningen.
Efter ca 15-20 min, när riset är färdigt (al dente, passligt tuggmotstånd), tillsätt 2-3 msk smör, parmesanost, eventuellt mascarpone, rivet citronskal, rivna basilikablad samt rostade pinjenötter. Smaksätt med lite salt. Låt risotton dra sig i några minuter före servering.

3 kommentarer:

  1. Det här är jätte gott.

    SvaraRadera
  2. Detta låter väldigt gott! Får jag låna (med länk) receptet till www.kökschefen.se?

    SvaraRadera