onsdag 4 augusti 2010

Sensommarens ostpajSå var det dags för sensommarns första kräftskiva! Efter ett halvt år i Italien, matentusiastens paradis, kan jag ändå konstatera att visst har vi härliga och unika mattraditioner här i Norden också! Det eviga problemet (åtminstone i vår familj) har varit att hitta en bra rätt att servera till kräftorna på kräftskivan. I år serverade vi för första gången en förfinskad version av den klassiska svenska västerbottenpajen, och den blev nog pricken på i:et på vår kräftskiva. I Finland får man knappast köpa västerbottenost (kanske på IKEA?), men jag använde emmental och oltermanni som ersättare, med lite parmesan med på ett hörn såklart.

Med pajbottnen brukar jag ibland fuska lite och använda färdiga, det är så himla praktiskt och dessutom smakar de rätt så bra. När man använder färdiga pajbotten är det så snabbt och enkelt att laga pajer, på 5-10 min har man snurrat ihop en, ett väldigt effektivt sätt att dra hem poäng bland matgästerna!

1 färdig pajdeg, jag brukar använda pajdegar gjorde på rågmjöl

100 g oltermanni (gräddost)
100 g svart emmental
100 g parmesan
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & Peppar

Smörj en pajform och tryck ner pajdegen. Riv ostarna fint, ifall man river dem för grovt finns det en risk att osten inte smälter tillräckligt i ugnen. Vispa lätt sönder äggen och blanda med mjölken, finrivna osten och krydda. Häll över pajen, grädda i 175-200 grader i ca 30 min.

Ingen sång utan snaps, ingen snaps utan sång! Akvavit, sångboken och lite gott vittvin åt kvinnorna är aldrig fel! Men ett trevligt sällskap och bubbligt humör är ju nog a och o för en lyckad kräftskiva!

Triade Bianco della Campania, Italien - Ett riktigt gott torrt vittvin inom sin prisklass (10 e)

3 kommentarer:

 1. Ja det låter som en perfekt matchning på kräftskivan. :)

  SvaraRadera
 2. Kolla hit alla bloggare!
  Just nu har Design by M ett perfekt erbjudande för dig som vill synas lite extra innan skolan och jobbet börjar. 10% på personligt designad headers och bakgrunder, format efter dina önskemål.

  En person behöver endast några enstaka sekunder för att avgöra om en blogg eller en hemsida är intressant eller inte. Låt design by M göra dem sekunderna en fördel för dig.

  Ingen massproducering, inga gränser, fräscht, snyggt och formar efter dina önskemål. Så vad väntar du på, kolla in www.designbym.se för mer info.

  Med vänliga hälsningar
  Design by M

  SvaraRadera