torsdag 2 september 2010

Marsipan-äppeltårtaMånga frågar sig vad man skall baka av alla äpplen man haffat åt sig under årets äppelsäsong. Personligen ville jag ha lite variation till den klassiska äppeltårtan och serverade denna smarriga marsipan-äppelbakelse på en middagsbjudning. Den söta marsipanen och den syrliga äppelfyllningen gifter sig perfekt, grädden är såklart pricken på i:et.

Det är ytterst viktigt att använda syrliga äpplen till detta bakverk. Receptet kan användas till att göra många små bakelser eller också en stor. Original receptet hittar ni här.

2-3 små bakelser

Botten:

150 g mandelmassa
1 ägg
1-2 tsk kardemumma

Fyllning:

2-3 st äppel (små och syrliga)
2/3 dl socker
Saft från en pressad citron
Valnötter, en handfull
Vispgrädde

Vispa ihop mandelmassa, ägg och kardemumma till en jämn smet. Klicka ut på bakplåtspapper till jämna runda cirklar, antingen två stora eller sex små cirklar ifall du vill ha flera bakelser. Grädda ca 10 min i 200 grader. Skär genast hälften av bottnen till åtta trianglar/botten för dekoration. Låt bottnen svalna.

Skala äpplen och skär till små bitar (1*1 cm). Koka upp med citronsaften och socker så att äppelbitarna blir mjuka, ca 10 min. Grovhacka valnötterna och vispa grädden med lite socker. Fördela de svalnade äppelbitarna på ett ett av bottnen, toppa med nötter och grädden samt det andra marsipanbottnet som är skuret i trianglar. Strö över florsocker, eventuellt även kanel.

2 kommentarer:

  1. Oh, annorlunda... Kul att göra något annat än klassisk äppelpaj (även om det också är supergott!) Dessa bakelser verkar jättegoda!

    SvaraRadera