söndag 13 december 2009

Pepparkakor




Ursäktar för dålig uppdatering nu i december månad, men jag har helt enkelt haft så mycket studier att jag inte alls hunnit fundera på matlagning och smarriga recept. Därför har jag under de senaste tre veckorna livnärt mig nästan endast på mandariner och pepparkakor, man måste ju ta allt ut av säsongen men kanske inte så hälsosamt på långsikt!

Nu ska jag i varje fall dela med mig mitt favorit pepparkaksrecept, efter att jag prövade på det här bestämde jag mig för att aldrig mera köpa färdig pepparkaksdeg, det är faktiskt en stor skillnad! Det här receptet passar tyvärr inte till att laga pepparkakshus eftersom det är en lite lösare deg, men super till att laga små pepparkakor och degen är den godaste jag någonsin smakat på!

2 ägg
4 dl socker
2 dl grädda
150 g smält smör
2 tsk baksoda
1 dl finriven mandel
2 tsk kanel
1 tsk neilika
2 tsk kardemumma (finriven)
2 tsk ingefära
2 dl mörk sirap
ca 11 dl mjöl

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och blanda till en jämn deg. Låt stå i kylskåp minst ett dygn. Grädda i 200 grader i 5 min. Degen håller sig upp till två tre veckor i kylskåpet.

Glasyr:

Äggvita
Florsocker
Färgämne
Några droppar citronsaft

Den ljusröda glasyren som täcker pepparkakorna helt och hållet är en nästan flytande glasyr, och för de vita dekorationerna har jag använt en fastare glasyr. Jag har använt mig av en tyll på 1 mm. Se mitt recept för pepparkakshus för närmare anvisningar.



1 kommentar:

  1. Ååh vilka härliga pepparkakor! De ser ju ut som riktiga konstverk! När öppnar Elisabeths Kafeteria & Bageri i Åbo? Då kanske jag kunde tänka mig att komma hem... :)
    Kram på dig!

    SvaraRadera