måndag 28 december 2009

Casonsei di Brescia


Casonsei är en version av fylld ravioli, en italiensk specialitet från provinsen Lombardien i norra Italien. Speciellt i staden Brescia tillagas denna typ av casonsei.

Ett tips för alla som flyger med Ryanair till Bergamo, Milano, så rekommenderar jag att spendera en dag i Bergamo. Det är en väldigt vacker stad och speciellt rekommenderar jag att bekanta er med den lokala, lombardiska maten. Det är nämligen väldigt stor skillnad mellan matkulturerna i de olika provinserna, och de lokala specialiteterna serveras sällan utanför provinsernas gränser. Därför bör man passa på att äta äkta casonsei när man befinner sig i Lombardien :)

Det här receptet var fantastiskt bra, det är ofta svårt att få till de äkta italienska smakerna här i norden, men jag tycker jag lyckades ganska bra med den här hemlagade versionen av casonsei! Dessutom är ingredienserna lätta att få tag på!

4 pers
1 sats hemgjord pastadeg

Fyllning:

400 g maletkött
1 dl köttbuljong
2 dl färska brödsmulor
1-1,5 dl riven parmesanost
2 msk persilja
2 klyftor vitlök
1 ägg
Salt
Peppar

Sås:
2-3 msk smör
2-3 msk olivolja
Färska salviablad, ca 20 st

Börja med att tillaga färska brödsmulor av vitt bröd, använd gärna en blender för att få riktigt små brödsmulor.



Bryn maletköttet. Tillsätt buljongen när köttet är genomstekt, låt sjuda en stund. Rör ner brödsmulorna och parmesanen, stek ytterligare i ca 5 min. Salta och peppra. Låt köttet svalna lite innan du rör ner ägg, hackad persilja och pressad vitlök.

Kavla tunt ut pastadegen. Lägg en klick av fyllningen med jämna mellanrum, ca 5 cm. Skär ut kvadrater och tryck fast kanterna så att du får ett triangel format knyte. Ifall kanterna inte riktigt fäster bra kan man pröva att pensla lite vatten på kanterna. För att få en vacker form på casonsei-pastan brukar jag skära bort överflödig pastadeg efter att jag tryckt ihop kanterna. Koka pastan i ca 3 min. Man kan även frysa casonsei-pastan, kom då ihåg att lägga lite bakplåtspapper mellan varje lager eftersom pastadegen annars klibbar ihop sig.





Fritera salviabladen i smör och olivolja, det tar ca 3 min. När salviabladen är frasiga häller man ner den färdigkokta casonsei-pastan. Toppa med riven parmesanost, servera genast.

5 kommentarer:

 1. Gud vad duktig du är. Jag skulle också vilja göra egen pasta, men är det inte svårt att kavla ut det tunt? Får bli min nästa utmaning. :)

  SvaraRadera
 2. Tack Yasemin! Nej, det är inte alls svårt att kavla ut pastadeg, degen är dessutom väldigt seg så den håller bra utkavlingen. Själv använder jag både en matberedare och en pastamaskin vilket avsevärt underlättar arbetsprocesserna. Ifall du planerar att laga hemgjord pasta ofta så rekommenderar jag att investera i en pastamaskin, de är så behändiga! :)

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig blogg du har! Hittade en massa godsaker bland alla recept och fina bilder.

  SvaraRadera
 4. Vilket bra recept! Med det kan man nog imponera på vilka gäster som helst! :-)

  SvaraRadera