söndag 20 december 2009

Cantuccini alla Mandorla e Marsala - Italienska mandelbiscotti med MarsalaItalienska cantuccini är ett av mina favoritkex, dessutom är de väldigt enkla att baka själv! I Italien, särskilt i Toscana är cantuccini en typsik efterrätt och enligt italiensk tradition avnjuts de med ett glas Vin Santo, ett typsikt toscanskt dessertvin. Själv gillar jag Marsalavinet mycket mer, så hos mig fick Marsalavinet ackompanjera cantuccinina. Dessutom hällde jag en skvätt av vinet i själva degen, och det blev perfekt kan jag berätta! Man kan byta ut nötterna och likören enligt smak, eller tillägga lite kanel eller mörk choklad. Marsalavinet kan man byta ut mot t.ex. Limoncello eller Cointreau.

I samband med detta inlägg känns det passligt att berätta att jag i slutet av januari kommer att åka till Siena, Toscana, på universitetsutbyte. Det är lite oklart ännu hur jag kommer att göra med bloggen när jag är där, vet inte ännu hurdana möjligheter jag har till att laga mat och speciellt baka där! Massor med nya matupplevelser kommer jag garanterat att uppleva i Toscana, så dem lär ni nog få höra av!

ca 18 st.

80 g sötmandel (utan skal)
40 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Rivet skal från en appelsin
2 ägg
0,5 dl Marsalavin

Börja med att rosta nötterna på en torr, het stekpanna så att de får lite färg. Hacka nötterna grovt. Blanda alla ingredienser antingen i en matberedare eller för hand. Forma till två kompakta limpor. Grädda i 180 grader i 15-20 min. Ta ut plåten från ugnen och skär limporna ca 1 cm tjocka skivor, separera skivorna lite och grädda i 120 grader i ca 25 min. Låt svalna och förvara i en lufttät burk. Avnjut som sådan eller doppa i lite italienskt dessertvin!

1 kommentar:

  1. Mandelbiscotti är så himla gott!
    Vill önska dej en riktigt god jul :) !

    SvaraRadera