tisdag 8 februari 2011

Torta caprese - Italiensk chokladtårta



Helt enkelt den saftigaste chokladtårtan som finns! Torta caprese är en Napoletansk efterrättstårta, närmare bestämt kommer receptet från ön Capri. Till tårtan används nästan enbart mandelmjöl vilket gör tårtan extra läcker, man sku kunna säga att det är en italiensk version av kladdkakan. Ett absolut måste för alla chocoholics!

Man kan lämna bort det vanliga mjölet ifall man vill baka en glutenfri-verison! Mandelmjöl kan man köpa färdig mald (finns ofta på samma hylla som mandlarna) eller också kan man köpa hela skalade mandlar och själv mala dem i en blender. Jag brukar alltid köpa hela mandlar, har fått för mig att smaken blir bättre när mjölet är nymalt.

300 g socker
250 g smör
200 g mörk choklad
300 g mandelmjöl
60 g vetemjöl
6 äggulor
6 äggvitor
2 citroner (rivet skal och saft)
En skvätt strega* eller limoncello (ifall man tillsätter likör ska man minska på mängden citronsaft)

*Strega är en söt italiensk likör smaksatt med örter och kryddor, som ofta används i syditalienska kakor och bakverk.

Vispa socker och smör till en len kräm. Tillägg äggulorna en i taget. Smält chokladen. Blanda i chokladen, citronskalen, citronsaften, eventuellt likören, mandelmjöl och vetemjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i chokladsmeten (använd en slev och inte elvisp). Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter, häll i smeten och grädda i 30-45 min i 180 grader. Tårtan ska inte bli genomgräddad, den får vara lite lös/saftig i mitten. Låt svalna och deokrera med florsocker.

4 kommentarer:

  1. vilken härlig kaka, det receptet spar jag genast på

    SvaraRadera
  2. Den ser fantastiskt god ut!!! Låter som något vi skulle gilla här hemma :)

    SvaraRadera
  3. Ååååh den här var så MUMS! Skulle kunna äta en (jättestor) bit just nu. Är ganska sugen på din key lime pie och dina kex i nyaste inlägget.... :)

    SvaraRadera
  4. Tack så mkt! nu blev min nyårsfest räddad iaf :D gott nytt år!

    Ella

    SvaraRadera