tisdag 22 februari 2011

Tortellini med ricotta och broccoliJag är knappast den enda som tycker att matlagning och bakning fungerar som utmärkt terapi för själen. För att få lite avkoppling från vardagen och uppleva lite efterlängtad Italien nostalgi, bestämde jag mig för att fylla frysen med tortellini och ravioli. Väldigt roligt och givande, för att inte tala om ett smarrigt slutresultat, men måste nog erkänna att rätt så arbetsdrygt. Rekommenderar därför att reservera en hel eftermiddag eller kväll ifall man vill prova på hemlagad fylld pasta.

Det bästa med tortellini och ravioli är att man själv får planera fyllning, storlek och form på knytena. Perfekt bjudmat och speciellt ifall man får italienska middagsgäster är framgången säkrad! Tycker det är roligt hur vissa av mina italienska kompisar får riktigt tindrande ögon när det talas om hemlagad ravioli eller tortellini, det är det bästa och en av de mest arbetsdryga rätterna en italiensk mamma eller nonna kan laga.

Pastadeg

300 g durumvetemjöl
3 ägg eller 2 ägg + 2-3 äggulor
1 tsk salt
1 msk olivolja
Häll mjölet på ett rent arbetsbord och forma ett litet hål i mitten. Kläck äggen i mitten av mjölet, häll på olivolja och salt. Arbeta ihop degen sakta men säkert. Degen bör knådas ordentligt (10-15 min för hand), den ska bli len och seg, som ett tuggummi brukar italienarna säga. För att pastan ska bli al dente och inte klibbig, är det viktigt att knåda degen ordentligt eftersom det då bildas gluten som gör degen elastisk. Täck degen med plastfolie och låt vila i minst 30 min.


(Min deg blev lite väl tjock, försök att kavla ut ännu tunnare än på bilden...)


Fyllning

300 g broccoli
2-3 filéer anjovis eller sardeller
1-2 klyftor vitlök
250 g ricotta
Salt och peppar

Börja med att koka broccolin i lättsaltat vatten så att den blir mjuk, men inte ändå genomkokt. Stek tärnade vitlöksklyftor i lite olja, tillägg fiskfiléerna och broccolin. Salta och peppra och stek i några minuter. Låt svalna lite och mosa därefter blandningen med en gaffel eller visp. Blanda till sist i ricottan. Smaka och tillsätt eventuellt lite salt.

För att kavla ut pastadegen rekommenderar jag att använda en pastamaskin. Man kan även kavla ut degen för hand men det är betydligt mera arbete. Kavla ut en bit av pastadegen på ett mjölat arbetsbord så att den blir ca 1-2 mm tjock. Degen torkar ganska snabbt så man ska fylla och forma tortellini-knytena så snabbt som möjligt. Kavla därför inte heller ut hela degen på en gång.

För att göra tortellini klickar man ut en liten bit av fyllningen på en ca 4 * 4 cm kvadrat. Fukta lätt kanterna och vik ihop till en triangel, varefter man viker in kanterna och klämmer ihop dem. De färdiga tortellinina kan man förvara under en lätt fuktad kökshanduk så att de inte torkar före de ska kokas. Ifall man vill frysa in lönar det sig att lägga ett smörpapper mellan varje lager av tortellini (så att de inte klibbar ihop). Koka de färska eller frysta tortellini-knyten i lättsaltat vatten i 3-4 min. Servera t.ex. med tomatsås och parmesanost.

4 kommentarer:

 1. Så mumsigt, egen Tortellini har jag aldrig gjort

  SvaraRadera
 2. Heipsan!
  Nooran linkistä löysin tieni tänne, harmi että blogisi on toisella äidinkielellämme, jota en osaa, tässä tapauksessa siis todella harmillista. Blogisi on kaunis kuvineen ja hurmaavine leipomuksineen.
  Mukavaa helmikuun loppua toivottaa Nelli!

  SvaraRadera
 3. Hej Nelli! Kiva kun löysit blogilleni, mutta harmi tosiaan jos et hyödy kuin kuvista. Mukavaa kevään alkua sinullekkin!

  SvaraRadera
 4. Vansinnigt gott, det bästa i tortelliniväg som jag smakat!

  SvaraRadera