måndag 14 februari 2011

Chokladkakakor med nötter och havregrynIbland är en nygräddad plåt med gamla hederliga chokladkex just det man behöver! Denna version är med dubbel choklad (smält + chocolate chips), pekannötter och havregryn. Kexen blev passligt krispiga men ändå sega innuti, med hjärtan av flytande mörkchoklad och knapriga nötbitar. Perfekta med en kopp espresso eller doppade i ett glas mjölk. Enligt smak kan man tillsätta t.ex. bitar av vitchoklad, andra nötsorter, russin, rivet appelsinskal, ingefära etc. Valmöjligheterna är oändliga!


Märk att smeten bör ställas i kylskåp i några timmar före gräddning. Man kan även göra smeten färdig dagen före och grädda kexen just innan kaffeserveringen! Den oemotståndliga doften av nygräddade chokladkex imponerar garanterat kaffegästerna!
130 g mörkchoklad (smält)
80 g mörkchoklad hackad i bitar
80 g smör
140 g farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk baksoda
100 g vetemjöl
1 knapp msk kakaopulver
En nypa salt
70 g pekannötter
80 g havregryn

Smält 130 g mörkchoklad med smöret. Hacka 80 g mörkchoklad och pekannötterna i bitar. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i den smultna chokladen och smöret. Rör ihop mjöl, vaniljsocker, baksoda och kakaopulver, blanda därefter mjölblandningen i kexsmeten. Blanda till sist i den hackade chokladen, hackade pekannötter och havregryn. Täck smeten med plastfolie och låt stå i kylskåp i ett par timmar eller längre. Forma till runda bollar och tryck ner dem lite på en bakplåt. Grädda i 180 grader i ca 10 min.

2 kommentarer:

  1. Så mumsiga dom ser ut, choklad är aldrig fel liksom :-)

    SvaraRadera
  2. Hej! Det ses riktigt gott ut!

    Jag tycker att du är "The Gorgeous Blogger"! Kom o titta på vad det betyder: http://sotaosaltiga.blogspot.com/2011/02/kylmasavulohi-tuorejuustopizza.html

    SvaraRadera