måndag 6 april 2009

Ost-Petit Choux


Går även under namnet tuulihattu. De är små fluffiga bakelser som man oftast fyller med grädde eller vaniljkräm + färska bär. Men de blir även väldigt goda om man gör en salt version av dem, med ost.

Petit Choux, ca 20 st

2 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
4 ägg

Mät vatten och smör i en kastrull och låt koka upp. Blanda snabbt i allt vetemjöl och blanda tills degen lossar från kastrullen. Det måste gå snabbt till annars kryper smöret ut och det får det inte göra! Låt degen svalna en stund och vispa sedan med elvisp i äggen, ett i taget. Spritsa ut på en ugnsplåt (ca 3 cm diameter och några cm från varandra) och grädda i 200 grader i ca 20-25 min.

Det här är alltså reseptet för vanliga petit chou, för att laga ost-petit chou så tillägger man ca 150 g ost. Jag har använt emmental men man kan också fast laga mögelost om man tycker om det. Den rivna osten blandar man i efter att man blandat ner äggen + lite svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar