lördag 21 mars 2009

Mango-ostkaka


Receptet till den här jätte goda ostkakan hittade jag på myllynparas hemsida. Kakan blev väldigt fräsh, inte för söt som kakor oftast kan vara. Jag gjorde en egen version av receptet, som jag tycker blev jätte lyckad! Istället för att använda ett färdigt botten gjorde jag ett digestive-kexbotten. Dekoreringen är inspirerad av Kinuskikissa.

Digestive botten:

150 g Digestive kex
75 g Margarin

Fyllning:

6 Gelatinblad
1 dl Mangojuice från konserven
2 brk Mango (250g/400g)
300 g Färskost
1/2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Amarulo-likör
4 dl Vispgrädde

Mangogelé:
3 dl Mango piltti
4 Gelatinblad

Blanda ihop bottnet och lägg det i en form med löstagbara kanter.
Blöt gelatinbladen i kalltvatten minst 10 min. Värm mangojuicen i mikron så att den blir nästan kokande och blanda i (urpressade) gelatinbladen. Blanda juicen, mosade mango, färskosten, socker och likören. Vispa grädden och blanda tillsist i den försiktigt. Häll blandningen ovanpå digestivebottnet i formen. Det kan vara bra att låta kakan stelna lite i kylskåp före du dekorerar den. För mangogelén låter du först gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 min före du blandar det i uppvärmd piltti. Häll försiktigt över den lite stelnade kakan. Låt stå i kylskåp minst några timmar före servering. Dekorer med fantasi!

Tips! Se till att vätskan är tillräckligt het som du blandar gelatinbladen i. Bladen skall smälta helt och hållet, annars blir kakan klumpig. Ett tips ifall det ser klumpigt ut är att värma vätskan med gelatinet några sekunder i mikron så borde det lösa sig. Fungerade åtminstone för mig..

4 kommentarer:

  1. Kakan ser perfekt ut, likaså dom andra! Det får att vattnas i munnen.. hälsn. M

    SvaraRadera
  2. min kaka är i ugnen och det står varken grader eller ugnstid här. SVARA SNABBT TACK! Mhv ilsken mormor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ostkakan ska inte i ugnen, endast stelna några timmar i kylskåp. Beklagar om ni missförstått, hoppas kakan blev god ändå.

      Radera
  3. Hej!
    vad är piltti?
    Tusen tack för retur svar

    SvaraRadera