onsdag 29 april 2009

Vietnamesiska vårrullar


Vid julen och årsskiftet 2008 var vi med min familj till vietnam på en par veckors charter-resa. Vietnam motsvarade inte riktigt våra förväntningar, framförallt inte vad kommer till matfronten. Men åtminstonen fick vi smaka på en god maträtt under resan och det var vietnamesiska vårrullar. De är helt annorlunda än de kinesiska eller thailändska, man friterar inte rullarna och man fyller dem bl.a. med massor med färska örter och sallader. Det här receptet hittade jag i tidningen Koti ja keittiö (1-2, 2009), och det fungerade ganska bra. Tyvärr får man inte tag i Finland på samma örter och sallader som de använder i Vietnam men man kommer ganska långt med färsk mynta, basilika och framförallt koriander. Jätte goda och jätte nyttiga till skillnad från de friterade vårrullarna!

Ett tips för åboborna är kinesiska butiken på brahegatan, dom har speciella asiatiska sallader (vet inte vad dom heter) som man inte får i vanliga butiker. Med leverans varje tisdag, det gäller att vara först till kvarn.

1 pkt rispapper (t.ex. Blue dragon)
2-3 dl risnudlar
hett vatten

Fyllning:
400 g malet kött
3 schalottenlök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1-2 msk sesamolja
4 tsk färsk riven ingefära
3 dl färsk sallad eller kinakål
1 dl färsk basilika, mynta och/eller koriander
Sojasås (Maggi tycker jag passar bäst till det här, fås åtminstone från kinabutikerna)

Bryt av risnudlarna så de inte är så långa och häll kokande/hett vatten över dem och låt stå en stund så de mjuknar. Skala och skär morötterna till tunna stickor. Skala och krossa/riv vitlöken och ingefäran. Jag brukar hacka dem i en mortel tills det blir en relativt jämn smet (viktigaste är att det inte finns stora bitar av ingefäran). Tärna löken och stek på en het stekpanna löken, vitlöken och ingefäran i lite olja. Tillägg maletköttet och stek tills det är genomstekt. Lägg köttet åt sidan och bryn därefter morötterna i sesamoljan så att de får lite färg. Strimla salladen och stek den med morötterna. När salladen har lite mjuknat tillägger man de uppmjukade risnudlarna och maletköttet. Blanda och smaksätt med sojasås och eventuellt lite mera sesamolja.

Blöt rispappren en i taget i varmt vatten (från kran) och lyft dem på t.ex. en skärbreda. Lägg på lite av fyllningen och örterna och rulla ihop den spänt. Fyllningen brukar räcka till ca 10 rullar, men lönar sig att dela dem i två eller tre delar så är de lättare att äta.

1 kommentar: