torsdag 4 mars 2010

Pasta med kronärtskockor



I Toscana är det som bäst högsäsong för kronärtskockor, tur för mig eftersom det är en av mina favorit grönsaker! Det är inte alls svårt att tillaga kronärtskockor, detta recept är dessutom rätt snabblagat och mycket gott! Jag tycker kronärtskockorna har en väldigt fin, unik smak, rekommenderar verkligen att pröva dem! Med ett simpelt recept som det här, och genom att använda bra råvaror, framhävs kronärtskockans egenartade smak.

2 pers
160 g spaghetti
4 medelstora kronärtskockor
2 klyftor vitlök
2 dl grönsaksbuljong
Färsk persilja
Salt & Peppar
Olivolja
Parmesanost

Koka upp en stor kastrull med vatten. Rensa sedan kronärtskockorna; skär av skaftet och plocka bort de yttersta, hårda bladen (man får rensa bort ganska många blad ca 10-15 st beroende på grönsaken). Skär ärtskockan på hälften och gröp ut med en sked det fina ”håret” som finns inuti. Skär ärtskockan i tunna skivor och lägg i ett citron-vatten bad så att ytan inte blir grå. Skär vitlöksklyftorna i mindre bitar och stek i en rejäl skvätt olivolja. Tillsätt kronärtskocksskivorna och stek i några minuter. Tillsätt uppvärmd grönsaksbuljong samt finhackad färsk persilja och låt puttra i 10 min, salta och peppra. Koka under tiden pastan al dente. Plocka bort vitlöksklyftorna och blanda såsen med pastan. Servera med parmesanost, lite olivolja och färsk persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar