lördag 6 mars 2010

Orecchiette con cime di rapa - Orecchiette med broccoli rovor



Denna kända italienska rätt kommer från Puglia, kallas även för Orecchiette di Puglia eller Orecchiette con cime di rapa. De viktigaste ingredienserna är därmed rovor samt orecchiette pastan, orecchiette betyder små öron på italienska. Tyvärr kan det vara svårt att få tag på rovorna i Skandinavien och Finland, men även andra rovor går att använda eller också vanlig broccoli. Det här är absolut en av mina favorit pasta rätter, fantastiskt gott och dessutom nyttigt! Om ni får tag på färska broccoli rovor skall ni absolut prova detta traditionella recept från Puglia, annars går det bra att använda broccoli!





4 pers

400 g orecchiette
1 kg broccoli rovor
4 filéer ansjovis
3 klyftor vitlök
Olivolja
Parmesanost

Börja med att rensa rovorna; skär bort skaftet eftersom det har en bitter smak, ta till vara endast bladen och "hjärtat" dvs. den lilla blomman i mitten. Tvätta bladen och strimla dem i mindre bitar. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i pastan. Några minuter före pastan är al dente lägger man i även rovorna. Stek vitlök och ansjovis i en rejäl skvätt olivolja. När pastan är färdig skölj av vattnet och blanda pastan och rovorna med ansjovisen. Stek en eller två minuter och servera med färsk riven parmesanost.

1 kommentar:

  1. Du har rätt, jag skulle nog tycka om den här rätten!

    SvaraRadera