torsdag 11 mars 2010

Himmelsk risotto med scampi



Ett härligt recept för en krämig, smakrik risotto med en väldigt fin smak, perfekt när man vill bjuda på en lite finare middag. Proportionerna för detta recept är med tanke på att servera risotton som en huvdrätt, ifall risotton serveras som en primo piatto kan man minska på mängden ingredienser lite (300 g scampi / 250 g risotto ris).

4 personer

400 g oskalad scampi eller stora oskalade räkor
320 g risotto ris
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad chili (hackad)
1 gul lök
3 msk olivolja
2 dl vitvin (torr)
1 handfull hackad persilja
4 körsbärstomater (utan skal, doppa dem i kokande vatten för att få bort skalet)
Parmesanost

Börja med att koka upp en buljong av räkskalen. Skala räkorna, lägg skalen i en kastrull med vitlöksklyftorna. Tillsätt lite olivolja samt den torkade chilin, stek 1-2 minuter på hög värme. Tillsätt en liter kallt vatten i kastrullen och låt koka i 20 minuter. Sila bort skalen och vitlöksklyftorna från buljongen, smaksätt med salt. Putsa undertiden scampin och skär eventuellt på hälften.




Hacka löken fint och stek i en rejäl skvätt olivolja, tillsätt även riset. Stek i några minuter förrän du slår på vinet. Låt vinet koka in varefter du tillsätter en slev buljong åt gången, låt buljongen koka in förrän du slår på nästa slev (det tar ca 20 minuter i det hela). I samband med den sista sleven tillsätt tomaterna (krossade), risotton får gärna vara lite al dente, d.v.s. med tuggmotstånd.



När risotton börjar vara färdig steker man scampin i en annan stekpanna. Stek i lite olivolja på hög värme i ca 2 minuter, scampin blir snabbt genomstekt. När risotton är färdig (al dente och passligt krämig, låt den inte koka för torr) blanda i de stekta scampina samt den hackade persiljan. Blanda och servera med färsk riven parmesanost och ett glas vittvin.

6 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Fick lära mig att tillaga god risotto i Köln då vi var till den där chefstudion som jag berättade om, det blev faktiskt jättegott och alla andra tyckte det också.

    SvaraRadera
  2. Du, det här MÅSTE vi laga då jag kommer på besök! Det ser otroligt gott ut. H

    SvaraRadera
  3. Ja det ska vi göra, och allt möjligt annat gott också!

    SvaraRadera
  4. Åhhhhh det ser helt ljuvligt ut! Måste bara testa. Jag älskar italiensk mat!
    http://gourmetmorsan.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Det här verkar underbart, precis i min smak. Det ska jag testa. Tack!

    SvaraRadera
  6. Supergott! Det ska jag laga imorrn!

    SvaraRadera