måndag 18 januari 2010

Hemligheten bakom bra maräng!


Under hösten och vintern har jag bakat maränger med ett antal olika recept i hopp om att hitta det perfekta receptet, och nu tror jag äntligen att jag har funnit det! Med det här receptet blev inte marängerna för sega, utan de blev spröda och bara smalt i munnen, perfekta!

Tips för att lyckas med maränger:

* Använd helst rumsvarma äggvitor, eftersom de är lättast att vispa upp.
* Se till att kärlen och vispen är torra och framförallt rena!
* Se till att det inte finns ens en liten droppe av äggulan bland vitorna, då bildas det inte ett hårt skum.
* Tillsätt några saltkorn eller lite citronsaft för att få ett mera hållbart skum (det sänker Ph-värdet vilket bidrar till ett mera hållbart skum).
* Vispa först försiktigt så att vitan (proteinerna) inte slits sönder och öka sedan hastigheten.
* Vispa tills skummet är såpass hårt att det bildas toppar när man lyfter vispen, eller att man kan vända bunken upp och ner.
* Grädda i låg temperatur i ca 2 timmar för att få spröda maränger. Maränger som gräddas i högre temperatur (120-150 grader) i kortare tid blir ofta sega, vilket ibland förstås kan vara önskvärt...

Spröda maränger:

4 äggvitor
1,5 dl florsocker

Separera äggvitorna från äggulan, tillsätt 0,5 dl florsocker till äggvitorna. Vispa vitorna till hårt skum, när skummet börjar bilda sig rör man försiktigt ner resten av sockret lite i taget. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i 80-100 grader i 1,5-2 timmar, stäng av ugnen och låt marängerna stå i ugnen ännu en timme. Jag använder en stor stjärnformad tyll för att spritsa ut marängerna.

Gräddglass, maränger, grädde, färska bär och lite choklad- eller kolasås är aldrig fel!

28 kommentarer:

  1. Vilka otroliga bra tips du delar med dig. Det är inte så enkelt att fixa bra maränger. Jag gillar också när de är spröda o smälter i munnen. Då vet jag vart jag ska titta när jag ska fixa maränger nästa gång. :)

    SvaraRadera
  2. Perfekt med dessa tips! Jag ska baka maränger i helgen och jag har aldrig gjort det innan! Tack för det!

    SvaraRadera
  3. Tack. Bra om mina tips är till hjälp!

    SvaraRadera
  4. Något som också är väldigt bra är att vispa dem över vattenbad ett tips jag fick aav en kock en gång och gör man dem till glass och chokladsås är det väldigt gott med någon droppe peppamintsessens i.
    Tack för en fin hemsida alltid lika kul att titta inom.

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen Eva! Jag kan tänka mig att pepparmyntsessens skulle göra susen! Jag skulle vilja baka maränger med polkagris-kross, men till min stora besvikelse finns det inte riktigt polkagrisar till salu här i Finland...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns polkagriskross att köpa i vanliga butiker, sök i hyllan med strössel och annat till kakbak (ibland i nöt-hyllor)

      Radera
  6. Jättebra recept! Vet du hur länge man kan förvara dessa maränger, kan man t.ex ha dem i en glasburk i några veckor eller måste de ätas upp inom några dagar?

    SvaraRadera
  7. Är det någon som vet hur jag lyckas med marängtårta (sockerkaksbotten med marängsmet ovanpå) utan att marängen säckar ihop när jag tar ut den?
    Tack på förhand!
    Marie

    SvaraRadera
  8. Fantastiskt bra blev mina maränger! Tack snälla för detta recept :)

    SvaraRadera
  9. Tänkte också passa på att fråga om dina maränger blir sådär kritvita som dom är precis när man spritsat dom? Mina blir lite gulaktiga :/

    SvaraRadera
  10. Hej Rebecka! Trevligt att dina maränger lyckades! Jo, mina blir nog faktiskt också en aning mörkare, inte sådär kritvita som köpta maränger brukar vara. Jag skulle tippa på att för att få dem kritvita måste man använda vitt färgämne och sedan grädda dem i så låg temperatur som möjligt, men har aldrig prövat på det. Tycker det är trevligt att se skillnad på hemgjorda maränger och färdigt köpta :)

    SvaraRadera
  11. Hej Rebecka!
    Kan jag förbereda marängsmeten några timmar innan den ska in i ugnen?
    Undrar Annika

    SvaraRadera
  12. kan man frysa maränger?

    SvaraRadera
  13. Ett tips som jag personligen inte testat själv, men jag har hört att det ska vara bra: Pressa citron i en bunke och häll i lite salt. Blanda runt det och skölj skålen med kallt vatten. Då ska det tydligen gå väldigt snabbt att vispa äggvita. Men som sagt, jag har inte provat det själv.

    SvaraRadera
  14. det som är A & O när man gör marräng är att bunken och visparna skall vara absolut helt rena och torra. Bäst resultat får man om man utgår från rumsvarm äggvita, bunke, socker och syran (syran gör så de håller ihop bättre i ugnen och efteråt)

    vispa först på låga varv ca 3-4 min, öka sedan succesivt till max. Räkna med att vispa 8-10 minuter. Faktum är att efter ca 8 min blir den fastare (konditor knep)
    Ett annat tips är att enbart använda siktat florsocker, ätticka - lime eller citron har man i sist, vispa hela tiden

    när du kan vända bunken upp och ner och allt stannar kvar i bunken är marrängen klar för ugnen Finast blir det om man spritsar ut marrängen med spritspåse och tyll ca st: 10-12

    testa att göra ett omvänt S ca 10 - 12 cm stort, i den nedersta bågen spritsar man sedan upp sk fjädrar. Vips har du en marräng svan

    två kulor glass och placera svanen i mitten, fastklämd mellan glasskulorna HÄFTIGT

    Ett annat tips är att smälta choklad och sedan "melera" ner denna i marrängen
    Melera innebär att man vänder fluffigt med et spattel eller slickepott
    Klicka ut dem något större än än en tennisboll

    Gluten & Laktosfri bakelse

    baka marräng i max 100`C , helst något lägre och räkna med minst 2 timmar

    den kritvita marrängen utgår från Italiensk marräng som man gör i vattenbad

    Kock & konditorhälsningar
    Johnnie

    SvaraRadera
  15. Men om man vill ha segare maränger, hur länge ska dom vara inne i ugnen då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill jag också gärna veta, i tennisbollsstorlek. :) Har bara hittat recept för mindre maränger.

      //Alexandra

      Radera
  16. Hej
    Rack för alla bra tips.
    Jag vill dela med mig jag med, Jag brukar ta 2 portions påsar med cappuccino pulver i smeten det blir jättegott och mera vuxet ( till en smet av 4 st äggvitor). Men barnen älskar det med.

    SvaraRadera
  17. tusen tack från en maräng nybörjare! du räddade mitt lilla pepparkakshus :)

    SvaraRadera
  18. Chansar att slänga in en kommentar trotts att inlägget är gammalt. Jo vad tror du/ni om att göra marängsmeten dag 1 och spritsa ut och använda dag 2?!
    Håller den i spritspåsen över natten?
    Behöver tidsspara så mycket som möjligt till en fest men kan inte spritsa marängen förrän bara några timmar innan dom skall serveras.. Tips?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför kan du inte spritsa marängen innan? De ska ju ändå gräddas väldigt länge, kan du inte göra och grädda marängerna dagen innan? Eller vill du ha dem varma och nyss uttagna ur ugnen? Jag har i alla fall ingen aning om hur smeten klarar sig...

      Radera
    2. Hej! Tyvärr kan du inte vänta, för att få en bra maräng måste du spritsa och grädda smeten genast. Marängsmeten måste användas färsk. Men du kan bra grädda dem dagen innan, låta dem svalna och förvara dem öppet i rummet. De behöver ha luft för att inte bli sega, dvs. inte instängda i en plastpåse.

      Radera
  19. Tack för tipsen, det var nog äggulorna som var felet idag då, trodde inte det gjorde nåt att det kom i lite grann, haha

    SvaraRadera
  20. Hej! Hur ska jag få marängen spröd å krispig om jag ska göra pavlova eller Budapest stubbe? Har försökt att göra det men det blev så segt att de nästan inte gick att äta. Vänlig hälsning Veronica

    SvaraRadera
  21. Ett tips! Strö pulverkaffe,kakao och/eller hackade cashewnötter (mixar som man själv behagar) på marängerna innan de åker in i ugnen. Mycket gott till hemmagjord vaniljglass och jordgubbar.

    SvaraRadera