fredag 6 november 2009

Franska madeleinekakorFör att göra madeleinekakor behöver man en madeleineform, finns och köpa bl.a. på nätbutiken Ullanunelma och i välsorterade köksaffärer. Om jag har förstått rätt älskar fransmän sina madeleinekakor, och äter dem till frukost och mellanmål. Goda att äta som så, men ännu godare när man doppar kakorna i en kopp té.

Ca 20 st

3 ägg
1 knapp dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Citronskal från en halv citron
Några droppar citronsaft
100 g smält smör el margarin

Blanda ägg och socker pösigt. Blanda försiktigt i mjöl och bakpulver, citronskalen och citronsaften. Rör försiktigt i smöret. Smörj madeleineformen och klicka lite av degen i varje snäcka. Grädda i 200 grader i ca 5 min. När kakorna är färdig gräddade lägg dem försiktigt på ett galler/tallrik för att svalna. Grädda resten av degen. Strö över florsocker före servering.

5 kommentarer:

 1. Madeleinekakor är jättegoda.Nu när jag läser din post,minns jag att jag har ju faktiskt en madeleineform som jag köpte på Stockmanns för många år sedan...

  SvaraRadera
 2. Har aldrig ätit madeleinekakor, men de verkar ju goda. Älskar kakor med citron! Behöver man inte trycka ut degen? "Smälter" den ut i formarna när de gräddas? Väldigt smidigt i så fall - det gillas! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Man behöver inte trycka ut degen, som du sa smälter den ut i formarna. Degen är dessutom rätt så lös, som en sockerkaks deg...

  SvaraRadera
 4. Tack för ett fint recept. Formar hittade jag dock på ett annat ställe, eftersom jag inte kunde se annat än att Ullanunelma bara vara tillgänglig för finskspråkiga.

  När jag fått mina formar skall jag prova Ditt recept och hoppas att de kommer att se lika fina ut som Dina.
  Vänliga hälsnigar
  Svea

  SvaraRadera
 5. Trevligt att du hittade formar på ett annat ställe! Dina kakor blir helt säkert lika fina som mina :) Hoppas lika goda också!

  SvaraRadera