tisdag 19 oktober 2010

Jordärtskockssoppa

En krämig och smaklig soppa, perfekt till ruskiga höstdagar! Jordärtskockan har en väldigt fin och delikat smak, därför bör soppan vara så enkel som möjligt för att bäst ta fram den fina smaken. Vitlök, selleri, gullök, morötter osv. lönar det sig att spara till andra soppor, de skulle endast överrösta jordärtskockan!

Skamset måste jag erkänna att jordärtskockan faktiskt är en alldeles ny bekant för mig, länge har jag funderat över rotfrukten men först nu fick jag äntligen för mig att pröva på den. Och vad är inte ett bättre sätt att bekanta sig med en ny ingrediens än att tillaga en soppa, lätt och gott!

Så pass mycket har jag lärt mig och läst mig till, att jordärtskockan ofta paras ihop med kyckling, därför är det en bra idée att använda en god kycklingbuljong till soppan, och som jag redan nämnde skall man inte använda vitlök. Den regeln brukar förövrigt gå med alla soppor som är mjölk eller grädd baserade, inte kombinera vitlök och grädde. Ja, och på tal om grädde så är jag tillsvidare starkt av den åsikten att man endast bör använda sig av riktigt smör och grädde, min åsikt baserar jag främst på kall fakta; endast med riktigt smör och grädde kan man nå den rätta smaken och konsistensen. Min filosofi är att äta gräddbaserad mat mera sällan, men när man gör det ska man göra det ordentligt.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists. ~Joan Gussow500 g jordärtskocka
250 g potatis
2 st schalottenlök
En klick smör
8 dl hönsbuljong (t.ex. vatten + hönsfond)
2 dl grädde
Salt

Skala potatisen och jordärtskockan och skär i mindre bitar. Tärna löken. Stek löken lätt i en klick smör i kastrullen var du planerar att koka soppan. Tillsätt potatis- och jordärtskocksbitarna samt 8 dl vatten (fonden kan man tillägga tillsist för att bättre kontrollera smaken). Tillsätt grädden och låt koka i 20-30 min tills rotfrukterna har mjuknat ordentligt. Använd en stavmixer för att få en len soppa. Tillsätt ca en matsked av hönsbuljongen, kontrollera smaken och tillsätt eventuellt lite salt. Servera med ett gott bröd eller grissini (recept på kommande inom kort).

6 kommentarer:

 1. ja nu har vi verkligen haft riktigt blåsigt och regning i två dagar och då är det som du skriver perfekt med lite värmande soppa

  SvaraRadera
 2. Mmmm... fantastisk soppa ser det ut att vara! :-)

  SvaraRadera
 3. Din blogg har en fin ny "look"! Jättevackra bilder!

  SvaraRadera
 4. Hei! Sinulla on tyylikäs blogi! Hyvää katsottavaa.

  SvaraRadera
 5. Hamnade här av en slump och jag måste säga att du har en väldigt fin blogg. Soppan låter jättegod verkligen!

  SvaraRadera
 6. Ska testa detta receptet för nyårsmenyn!

  SvaraRadera