torsdag 7 oktober 2010
Cake Pops med apelsin och kokos
Att planera och tillaga Cake Pops är verkligen tacksamt när det kliar i bagarfingrarna. Efter att jag noga funderat ut vilken smak-kombo och dekoration jag skulle köra med blev resultatet följande; ett italienskt sockerkaksbotten smaksatt med appelsin och mandel med en vitchoklad-kokos mantel. Ännu mera tilltalande blev kakbollarna när jag tillsatte lite pinjenötter och hackad mandel för att ge en känsla av krispighet. Riktigt smarrigt, testa vet ja!
Det som är bra med Cake Pops att man enkelt kan ändra på fyllningen, smaken, dekorationen och färgerna enligt smak. Använd t.ex. ett vanligt sockarkaks eller chokladkaks recept och använd vit-, mjölk-, mörkchoklad enligt smak för dekorationen.
10 st cake pops
10 st träpinnar
Sidenband för dekoration
Pan di Spagna Arancio e Mandorle, Italienskt sockerkaksbotten med apelsin och mandel
100 g socker
100 g äggula
150 g äggvita
20 g saft från pressad apelsin
Rivet skal från en apelsin
30 g mjöl
100 g mandelmjöl
Vispa ihop apelsinsaften, 50 g socker, äggulorna och det rivna skalet från apelsinen till ett skum. Det är viktigt att vispa ordentligt och länge så att det blir ett ordentligt skum. Vispa i en annan skål äggvitorna med andra hälften av sockret (50 g) till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner äggviteskummet med skummet gjort på äggulor. Vänd till sist försiktigt ner även mjöl och mandelmjöl. Grädda i en långpanna eller i en form i 180 grader ca 30 min (gräddningstiden beror väldigt mycket på formen och ugnen man använder) och låt svalna.
Dags för att forma ihop kakbollarna...
En handfull pinjenötter eller grovt hackad mandel
70 g färskost eller mascarpone
200 g vitchcoklad
Kokosflingor
Skär bort de brända/gräddade kanterna på sockerkakan. Smula kakan i en stor bunke, blanda med nötterna och färskosten till en jämn smet. Forma till små kompakta bullar och låt stå i kylskåp i ca en timme. Dekorera under tiden trästickorna med sidenbanden.
Trä försiktigt kakbollarna på stickorna. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa en kakboll åt gången i vitchokladen och låt överlopps choklad rinna av innan man strör på kokosflingorna. Låt dem vila t.ex. i en hög kaffekopp och låt chokladen stelna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så fina de är!! Låter väldigt gott att ha kokos på =)
SvaraRaderaMums, de såg jättegoda ut! Har sett cake pops lite varstans nu, blir också sugen på att prova det. :-) Fin design du har på bloggen nu!
SvaraRaderaTack Frida och Hanna :)
SvaraRaderaFörr var Bakerella oslagbar med sina cakepops, nu börjar ni dyka upp som gör precis lika varckra och goda. Kul att se!
SvaraRaderaHej! Jättefina cakepops!
SvaraRaderaJag har försökt mig på att göra såna ett par gånger, men får alltid samma problem när jag ska doppa bollarna i choklad, för jag tycker chokladen rinner så och det blir inte jämnt och fint. Har du något tips på hur man bäst gör??
Tusen tack, jättefin blogg!
Jag brukar låta all överlopps choklad rinna av cake popsen, samtidigt som jag snurrar på pinnen. Det är även viktigt att chokladen är tillräckligt rinnande, brukar låta chokladen stå i ett varmt vattenbad så att den inte stelnar till. Det kan vara lite knepigt ibland att få en slät yta, därför är det ganska tacksamt att dekorera dem med kokosflingor :)
SvaraRaderaSupersöta med kokosflingor, ser ut som små snöbollar, kanske blir några såndana här längre fram emot jul. Skall spara detta :-)
SvaraRaderaNam :D
SvaraRadera