tisdag 1 juni 2010

La bottarga från SardinienLa bottarga är en medelhavsspecialitet, men speciellt typsik är den för det sardinska köket. Det är lufttorkat rom från tonfisk eller multe, ibland kallad för "fattigmans kaviar". La bottarga tillreds genom att arbeta fiskromet till en kompakt massa som saltas och lufttorkas i några veckor. Man kan köpa bottargan i denna kompakta form, ser lite ut som en salami, eller också kan man köpa den guldfärgade bottargan färdig riven. Tunt skivad bottarga med citronsaft är en typsik förrätt, men ännu vanligare är det att tillreda bottargan till en pastarätt med olivolja, vitlök och persilja.

Detta recept är väldigt simpelt men samtidigt det mest klassiska bottarga receptet. Receptet och bottargan har jag fått från Sardinien, men den färdigrivna bottargan säljs även på fastlandet i Italien. Vet inte hur läget är i Finland och Sverige, skulle kunna tänka mig att man kan hitta produkten i specialbutiker annars måste man tyvärr vänta tills nästa solsemester till Medelhavet. Rekommenderar verkligen att pröva ifall man har möjlighet!

2 pers

180 g spaghetti, linguini eller papardelle
Några msk bottarga
Olivolja
2 klyftor vitlök
Färsk persilja

Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Under tiden som pastan kokar värm upp några msk olivolja i en stekpanna. Skär vitlöken på hälften och stek i den het oljan tills gyllene så att oljan får smak av vitlöken. Stäng av lågan/värmen för stekpanna, blanda i några msk bottarga, finriven persilja samt lite peppar. Tillsätt några msk av kokvattnet och rör om till en jämn kräm. Tillsätt pastan i stekpannan och blanda. Servera med lite riven bottarga och färsk persilja som dekoration.

8 kommentarer:

 1. Precis hemkommen från Sardinien och satt o googlade på Bottarga. Tack! Nu vet jag äntligen vad det är! Lyckades inte lista ut det under den veckan vi var där!!

  SvaraRadera
 2. Hej jag undrar om det finns bottarga att köpa i stockholm? Helst i dess kompakta form?

  SvaraRadera
 3. Sofie - Hoppas ni hade en härlig resa i Sardinien, jag älskar i varje fall naturen, maten och kulturen i Sardinien, ett speciellt men härligt ställe!

  Lasse - Jag har själ aldrig varit till http://sardodeli.se/mat.html Sardo Deli, men de tycks sälja bottarga i kompakt form, du kan ju pröva att meila/ringa dem! Tyvärr vet jag inte några andra ställen eftersom jag själv bor i Finland. Lycka till med bottarga-jakten :)

  SvaraRadera
 4. Särskrivning: Medelhavsspecialitet är ett ord.
  Bottargareceptet är också ett ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. anonym ?? polis i skolan oxå ??

   Radera
  2. Ordningsman kanske ? Dessutom missade han en felaktig avstavning av bottargajakten.

   Radera
 5. Hej!
  Jag är driver en sardisk krog i sthlm,vi har ett importföretag som importerar alla delikatesser nere ifrån sardinien. Bl.a bottarga di muffins,petition,olivoljor och chark...
  Www.serwito.com
  Eller maila raul@superioretaste.com

  SvaraRadera
 6. Jag halkade in på din blogg när jag googlade på bottarga, nyss hemkommen från Sorrento med en massa godsaker i resväskan, bl a en burk med bottarga och två kilo Sorrento-citroner.
  Jag har kikat runt lite och tycker din blogg verkar vara enastående, gillar alla dina recept!

  SvaraRadera