söndag 13 juni 2010

Pizzette



Den klassiska pizzetta:n, ett recept som bör finnas med på alla matbloggar med italienska recept. Pizzetta är en liten pizza som så gott som alltid bjuds på kalas, buffèr och framförallt vid aperitivon. En aperitivo är en liten buffè som italienska barer brukar ha vid 7-8 tiden på kvällen, tänk er italiensk afterwork. Oftast dricker man en spritz (en drink med prosecco och campari) och i priset av drinken ingår en buffè med pizzetten, chips, oliver, små paninin, friterade grönsaker osv. Speciellt i nord Italien har man traditionen av aperitivo, ett måste när man besöker t.ex. Milano.

20 st pizzetten

500 g vetemjöl (endast durumvetemjöl eller 1/2 durum)
250 ml ljummet vatten
25 g färsk jäst
25 g smör/margarin
2 tsk socker
2 tsk salt
2 msk olivolja

Fyllning

1 burk skalade tomater/körsbärstomater med sås
1 tsk salt
1 msk olivolja
Färsk basilika
200 g mozzarella

Späd ut jästen och smöret i det handljumma vattnet, arbeta alla ingredienser ihop till en jämn deg. Låt jäsa i en timme på ett varmt ställe.

Mosa tomaterna med en gaffel, smaksätt med olivolja, salt och lite rivna basilikablad. Tärna mozzarellaosten.

Kavla ut degen och tryck ut små pizzetten med hjälp av t.ex. ett glas eller en annan rund form. Lägg de små pizzorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut lite av såsen på pizzorna. Grädda i 220 grader i ca 5 min, ta ut pizzorna och strö på lite mozzarella ost och grädda ytterligare i 5 min.

3 kommentarer:

  1. Det är ju såå gott! Små goda mumsbitar.

    SvaraRadera
  2. Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...

    SvaraRadera