torsdag 27 maj 2010

Calzone Campano - Pizza Calzone från CampanienEn Calzone är en fylld pizza, ja en dubbelvikt rund pizza. Detta recept har jag fått av min italienska rumskompis som är hemma från syditalien. Den traditionella calzonen fylls med tomat och mozzarella, detta recept ger en mera krämig fyllning med flera olika sorters ostar samt olika sorter av kallskuret. Jag föredrar denna typ av calzone över den klassiska, otroligt gott kan jag berätta er! Definitivt en pärla i min pizza-recept samling.

Pizzadeg:

400 g durumvetemjöl
30 g jäst
1 tsk salt
Vatten

I de italienska pizzadegsrecepten anges sällan exakta mått för vatten. Tillsätt alltså lite åt gången tills degen får den rätta konsistensen.

Blanda jästen med lite ljummet vatten (ca 1 dl) och några matskedar av mjölet. Låt jäsa i 30 min. Arbeta ihop resten av ingredienserna till en jämn deg, arbeta degen i 10 min. Låt jäsa på ett varmt ställe i en timme.

Fyllning:

200 g ricotta
200 g mozzarella
50 g riven parmesan
50 g salami
50 g kokt/rökt skinka
50 g lufttorkad skinka (t.ex. prosciutto di Parma el San Daniele)
1 ägg
Färsk basilika
Salt & Peppar
Tärna mozzarella, salami och skinkan. Blanda alla ingredienser, salta och peppra. Kavla ut pizzadegen och lägg fyllningen på halva pizzan. Vik ihop till en halvmåne och snurra in kanterna. Strö över lite olivolja. Grädda i 25 min i 230 grader.

1 kommentar:

  1. Men gud vilka underbart läskande bilder! Det ser verkligen gott ut. :-) Min sambo älskar Calzone, så den här ska jag baka/laga till honom.

    SvaraRadera