fredag 16 april 2010

SparrisrisottoI Italien är sparrissäsongen som bäst och grönskashyllorna är fyllda med sparrisknippor. Det är alltid lika härligt att äta årets första sparris, då vet man att våren är här och sommarn väntar bakom knuten. I Italien äter man endast säsongbetonat, om det inte är säsong för en grönsak så är det omöjligt att få tag på den. När det sen igen är säsong för en grönsak så finns den precis överallt och i stora lass. Den vita sparrisen är typisk för norra Italien, speciellt Veneto regionen, här i Toscana har vi i huvudsak endast den gröna versionen. Men om det alls tröstar så är inte sparrisen så mycket billigare här än vad den är i Finland, och även smaken är rätt så lika som när den är importerad/exporterad till Finland. Dessutom kan vi nordbor glädja oss över att ha vår lokalodlade sparris som är det bästa man kan få sparrsiväg, synd bara att den kostar skjortan och säsongen varar i allt för kort tid...

Det här är en typsik italiensk lunchmat, en enkel variant av sparrisrisotto. Passar även dem som försöker äta kalorisnålt; endast 400 kalorier per portion.

2 pers

300 g grön sparris eller en knippe
160 g risottoris t.ex. arborio
1 liter grönsaksbuljong (t.ex. 1 liter vatten+2 buljongtärningar)
1 lök
30 g riven parmesanost
Salt
PepparBörja med att koka upp grönsaksbuljongen. Skölj sparrisen, skär av ca 5 cm av skaftet (den torra delen) som du kastar bort. Skär sparrisstjälkarna i ca 4 mm skivor men spara knopparna hela. Tärna löken. Fräs löken i lite olja i en stor stekpanna, tillsätt sparrisen (även knopparna) och stek i nån minut. Tillsätt en släv av den heta buljongen och låt småputtra i 5 min. Plocka sparrisknopparna till sidan och spara dem till dekoration.

Det lönar sig att ha buljongen uppvärmd på en annan platta, buljongen skall helst vara kokhet när man tillsätter den i risottoriset, det är viktigt att riset håller ungefär samma temperatur under hela tillagningen och inte utsätts för stora temperaturskillnader.

När buljongen i stekpannan har sjudit in tillsätt riset och stek i en minut. Tillsätt några slävar av den heta buljongen i ris-sparris blandningen och rör om hela tiden. När buljongen har kokat in tillsätt en till släv, fortsätt på samma sätt tills risotton är färdig (ca 16 min). Risotton får gärna vara lite al dente och krämig, dvs. när du tillsätter den sista buljongsleven låt inte risotton koka helt torr. Tillsätt parmesanosten, salt och peppar enligt smak och hälften av sparrisknopparna före servering, blanda om och garnera med resten av knopparna.

1 kommentar:

  1. Åh, så hungrig jag blev av att se denna härliga risotto! Ser verkligen jättegott ut! :-) Och sparris är vårmat, snart finns den svenska färdig och även om det kostar lite så får man passa på att njuta.

    SvaraRadera