torsdag 22 april 2010

Italienska köttbullar - Polpette al sugoEn väldigt typisk italiensk vardagsmiddag. Italienarna äter ju inte kött och pasta eller kött och potatis tillsammans, utan med en rätt som denna äter man endast nybakat vitt bröd. Om det inte övertygar, kan man bra kombinera bullarna med lite makaroner, men jag rekommenderar dock att pröva enligt den italienska traditionen. De här kommer jag definitivt att tillaga även när jag kommer hem till Finland, en trevlig omväxling till våra finska köttbullar. Parmesanosten och en tomatsås av hög kvalitet gör verkligen susen! Man får glömma budget tomatkrossen när man tillreder en rätt var såsen är central, satsa på en välproducerad eller hemlagad tomatsås, skillnaden är enorm!

4-6 pers

600 g nöt köttfärs
3 ägg
70 g parmesanost
70 g vitt bröd
3 klyftor vitlök
1-2 msk persilja
Salt & Peppar

Sås:
1 klyfta vitlök
0.75 l passerade tomater
Olivolja
Basilika

Kör parmesanosten och brödet i en blender tills det är finmalt. Hacka vitlöken och persiljan smått. Blanda alla ingredienser, salta och peppra enligt smak och rulla till köttbullar. Bryn bullarna lätt så att de får en fin färg. Lägg lite olivolja i en anna kastrull och stek en halverad vitlöksklyfta i oljan. När klyftan börjar få lite färg tillsätt de passerade tomaterna och koka upp. Tillsätt de stekta köttbullarna och låt puttra på låg värme i 30-40 minuter. Salta eventuellt lite såsen före servering och rör i en handfull färska basilikablad. Servera med färskt bröd.

6 kommentarer:

 1. Ah vad kul och hitta hit, jatte fin blogg!
  Haller helt med att man inte mixar kott och pasta har i Italien. Nar man lagar till kottbullarna brukar man ofta gora lite extra sas som man anvander till pastan och sedan som andra ratt blir det kottbullar med brod, riktigt gottigt:))
  Ciao!

  SvaraRadera
 2. Tack Nena :) Alltid lika roligt att "träffa" på andra Italien frälsta! Bra tips att göra lite extra sås till pastan, det skall jag göra nästa gång ifall jag är i behov av även en primo piatto!

  SvaraRadera
 3. Tack för receptet, tycker att det är svårt att få bra smak på köttbullarna, det här receptet låter bra!
  Passar på att tipsa om tävlingen på min blogg där man kan vinna massor med cupcakesformar!

  SvaraRadera
 4. Att man inte äter kött och pasta tillsammans är ju inte riktigt sant. Visst ätes många rätter väldigt delat (alltså t.ex. pasta och kött som separata rätter) men det är ju inte så att det alltid är så. Ragu bolognese ätes definitivt med pasta, ravioli har ibland köttfyllningar och många andra pastarätter.

  SvaraRadera
 5. Jo, det är klart att vid primo piatto, dvs. första rätten, äts pastan även med köttsåser. Jag var kanske inte helt tydlig, jag syftade mera på secondo piatto, huvudrätten, som ofta äts endast med bröd eller med grönsaker. Men även på den fronten har den nordeuropeiska trenden nått Italien, allt oftare serverar italienarna endast en piatto unico, dvs. en rätt var hela kostcirkeln representeras.

  SvaraRadera