torsdag 17 mars 2011

Frittelle di riso e arancia - Frittelle med ris och apelsin



Varje vår (februari-mars) firar italienarna karneval och till karnevalfirandet hör naturligtvis frittelle i olik form och smak beroende på regionen. När jag var förra våren i Toscana åt jag världens godaste karneval-frittellen i Siena, med smak av ris och apelsin. Även om vi inte firar karneval här i Finland så kan jag väl ändå bidra med lite karneval-stämning med dessa hemlagade frittellen. Passar perfekt även till t.ex. första maj eller allmänt vårfirande!

Ett enkelt och hej dundrande gott recept!



30 st frittellen

1 liter mjölk (1,5%)
300 g ris (jasmin/basmati)
1 nypa salt
4 äggulor
3 msk socker
50 g mjöl
1-2 tsk bakpulver
1 citron (rivet skal)
2 apelsiner (rivet skal)
Socker och florsocker till dekorering

Koka riset i mjölken, tillsätt salt och rivet skal av apelsin och citron. Blanda i socker och låt svalna. Tillsätt mjöl, bakpulver och äggulorna. Ifall smeten verkar för tjock kan man tillsätta lite mjölk. Häll olja i en kastrull (ca 3 cm) värm till 180 grader och fritera bollarna. Använd en sked för att klicka ut degen i oljan. Vänd de färdig friterade bollarna genast i socker eller florsocker.


2 kommentarer: