söndag 19 juni 2011

Mandel-Rabarbejpaj





Jag vet inte om er, men bagaren i mig brukar bli lite stressad såhär till sommaren när man borde hinna utnyttja säsongens färska jordgubbar, hallon, blåbär, rabarber etc. så mycket som möjligt. Hela hösten och vintern längtar man efter härliga fräscha bakverk med sommarsmaker, men när säsongen väl är här så blir det stressigt med att hinna baka igenom önskelistan, och vem ska äta upp allt? Sen vill man ju gärna baka de gamla favoriterna men å andra sidan sku det ju vara intressant att pröva på något nytt... Det blir ju inte heller bättre av att läsa matbloggar och se hur andra hemmabagare snurrat ihop rabarberpajer redan i början av maj.

Här är i varje fall mitt års kontribution till rabarber-recepten, och det är inte ett dåligt bidrag kan jag berätta. Fyllningen påminner lite om marsipan eftersom den är gjord på mandelmjöl, smör, socker och ägg och gör pajen extra saftig. Denna "marsipan" fyllning är troligtvis nog den bästa pajfyllningen jag stött på, fantastisk! Man kan med fördel även använda andra frukter till pajen, t.ex. äppel, päron, mango, mandarin etc. men den syrliga rabarbern passar nog perfekt med den söta fyllningen.

Pajbotten:

4 dl vetemjöl
2 tsk socker
1/2 tsk salt
200 smör
1 ägg
0,5 dl mjölk

Knåda mjöl, socker, salt och smör till en jämn massa. Tillsätt ägg och mjölk, kånda till en jämn deg och låt stå i kylskåp ca 10 min. Smörja en pajform och klämm ut degen i formen. Lägg ett ark bakplåtspapper på pajen, och häll över torkade ärtor eller liknande (jag använda linsser i brist på bättre) så att pajen håller formen när den förgräddas. Förgrädda i 180 grader i ca 20 min.

Mandel-rabarber fyllning:

500 g rabarber
Saft från en halv citron
0,5 dl socker
170 g smält smör
Dryga 2 dl florsocker
150 g mandelmjöl
1/2 msk vetemjöl
3 små ägg

Skala och skär rabarbern i små bitar. Blanda rabarberbitarna med citronsaften och sockret, låt det dra sig i ca 20 min. Vispa florsockret och smöret fluffigt. Blanda i mandelmjölet och vetemjölet. Tillsätt ett ägg i taget, vispa. Bred ut fyllningen på det förgräddade pajbottnet och tryck försiktigt ner rabarberbitarna i fyllningen. Grädda i 150 grader i ca 50 min.

Originalreceptet är från Glorian Ruoka & Viini, nr 61, 4/2009.

1 kommentar:

  1. Så gott det låter med mandel-rabarberfyllning, måste allt ta och testa denna paj :-)

    SvaraRadera