torsdag 19 januari 2012

Pandoro Ripieno - Pandoro kaka med mascarpone fyllningHej på er kära bloggläsare! Råkade logga in på mitt analytics konto idag och såg att jag trots min långa bloggpaus har massor med besökare varje dag (mycket mera än nära jag bloggade aktivt)... En väldigt trevlig överraskning men klart att jag fick lite dåligt samvete över att jag mer eller mindre övergett bloggen. Jag kommer knappast mera blogga så aktivt, främst för att jag bakar rätt så sällan nuförtiden, men det sku kännas lite konstigt att lägga ner bloggen helt och hållet. Antagligen kommer jag att blogga väldigt sporadiskt och om inte annat så låter jag bloggen vara kvar som en receptbank, både för mig själv och för intresserade besökare.

Orsaken till varför jag nuförtiden inte har så mycket att blogga om är delvis för att min sambo är köksmästare och konditor. Man sku kunna tro att effekten sku vara den motsatta, men nej... Ifall jag bakar använder jag gärna hans hemliga recept och då är det ju förståeligt att jag inte alltid får publicera dem online. Sen är det ofta han som bakar födelsedagstårtorna till familj och vänner. Till råga på allt har jag blivit mera kritisk till matlagning efter att jag bekantat mig med yrkeskockarnas tekniker och hemligheter. Hemma-fru-kockar och yrkeskockar är verkligen som från två olika världar, och det är ju förståeligt, den ena har matlagning och bakning som en hobby och den andra har det som ett yrke. Skäms att erkänna det men kan nästan skymta en gnutta av cynism i mig, har blivit så besviken när jag insett hur mycket pengar industrin gör på hemma kockarnas goda tro. Överprissatta köksmanicker och bakböcker fyllda med recept som inget riktigt bageri eller riktig kock någonsin sku använda. Ja, nu tar jag kanske lite i men ni kanske förstår vad jag menar. Sku nästan villa gå tillbaka till att vara lyckligt omedveten och fortsätta bli sådär löjligt ivrig av Le Creuset märkesgrytor och Kitchen Aids pastellfärgade köksassistenter. Nån dag kanske jag kan göra ett blogginlägg och fotokollage om apparaturerna proffsen använder, det är verkligen grejer det!

Nu vill jag i varje fall dela med mig denna festliga italienska pandoro kaka! Den är precis så god som den ser ut! Pandoro och Panettone kakor är Italienska julkakor som går åt som smör i november-december månad i Italien. Matbutikerna har stora berg av dessa kakor i olika smaker och olika prisklasser. På senare år hittar man kakorna även här i Norden, ofta är de ganska dyra, runt 20 euro. Men åtminstone för mig ett måste, blir sådär härligt nostalgisk av dessa kakor. Kakan är fluffig och saftig och smakar kanske lite som en hederlig finsk bulle. Pandoro kakan kommer från Verona och är alltid utan fyllning, Panettonen kommer däremot från Milano och innehåller russin och torkad frukt. Att själv baka en äkta Pandoro eller Panettone är praktiskt taget omöjligt. Tillagningen tar ca 2 dygn, bakverket kräver specialmjöl som tål den extrema jäsningen och för att arbeta degen på rätt sätt krävs en special apparatur (på italienska heter den impastatrice tuffante, lyckades inte hitta en översättning till engelska eller svenska). Med andra ord kan man med gott samvete köpa kakorna färdig gjorda.

Fylld Pandoro

1 färdig Pandoro kaka

Mascarpone fyllning

1 burk mascarpone ost
5 äggulor
150 g socker
2 dl grädde
Rivet citronskal

Smält mörk choklad till dekorering

Vispa ihop äggulorna och sockret. Vispa grädden i en annan bunke. Blanda ihop mascarponen, vispade grädden, de vispade äggulorna och citronskalet. Smält chokladen för dekoreringen.
Skär Pandoro kakan vågrätt i 3 cm skivor, så att du får 5-6 "stjärnor" som du sedan monterar ihop. Fördela lite av fyllningen mellan varje pandoro skiva och ringla över lite smält mörkchoklad. Dekorera eventuellt med lite florsocker. En utmärkt efterrättsdryck till Pandoron är prosecco eller champagne (kakan serveras ofta till julafton eller nyår).


5 kommentarer:

 1. Riktigt gottigt med pandoro;)) Runt tjugolappen ar ju riktigt billigt, har i Italien kostar de runt 4-6 euro om du tar ett nagorlunda bra marke. Efter jul sa sanks priset nagot otroligt sa da kan man kopa lass:) Trakigt att du kommer blogga mindre men forstar, min pappa ar chef har i Italien och vissa recept far jag visserligen skriva men sjalvklart inte alla:) Lycka till med allting och hoppas att du kommer tillbaka emellenat!

  SvaraRadera
 2. Riktigt gottigt med pandoro;)) Runt tjugolappen ar ju riktigt billigt, har i Italien kostar de runt 4-6 euro om du tar ett nagorlunda bra marke. Efter jul sa sanks priset nagot otroligt sa da kan man kopa lass:) Trakigt att du kommer blogga mindre men forstar, min pappa ar chef har i Italien och vissa recept far jag visserligen skriva men sjalvklart inte alla:) Lycka till med allting och hoppas att du kommer tillbaka emellenat!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag menade att pandoron kostar 20 €, så runt 200 kronor och det är rätt mycket tycker jag :) Men ofta är det ju lite "finare" Pandoron dom importerar hit till Finland åtminstone, inte Bauli's eller andra "vanliga" märken. Vad roligt att höra att din pappa är chef i Italien, alltid roligt med en kock i familjen/släkten :) Tack för hälsningarna, jag ska försöka titta in här på bloggen lite oftare!

  SvaraRadera
 4. Guuud va roligt att du är tillbaka igen!! Älskar verkligen din blogg, upptäckte den lite sent men har gått igenom dina recept flera ggr. Synd att du inte kommer börjar blogga såpass mycket nu... Men jag kommer återkomma lite då o då o hoppas på en liten uppdatering :) är väldig tacksam för alla dina tips på hur man ska lyckas med vissa italienska rätter :)

  SvaraRadera
 5. Tack Lena för din kommentar, jätte roligt att höra att du tycker om min blogg! :)

  SvaraRadera