tisdag 28 juli 2009

Klassisk italiensk tomatpasta




Det här receptet är från tv-kocken Rachel Ray, tyvärr hittade jag inte receptet på hennes hemsida så jag skriver det ner här. Det enda jag har ändrat på är att jag tillade tärnad mozzarellaost, de gjorde de alltid i Italien när de lagade tomatsås av färska tomater. Den ugnsbakade vitlöken och de härliga körsbärstomaterna är en perfekt kombination, och doften som fyller köket alldeles härlig! Äntligen en tomatpasta som blir bra även utanför Italiens gränser!

Penne pasta för 4 pers (400 g)
500 g körsbärstomater (inhemska om det finns)
10 klyftor vitlök
Basilika
Rucola
God olivolja
Satl & Peppar
Mozzarella (helst buffelmozzarella men den billigare varianten går också bra)



Koka upp rikligt med saltat vatten för pastan. Lägg ugnen på 200 grader. Lägg körsbärstomaterna och 10 vitlöksklyftor på ett ugnssäkert fat, skala inte vitlöken utan låta skalen sitta kvar (annars bränns de i ugnen). Ringla över olivolja, salt och peppar. Grädda i ugnen i 20 min. När det gått 15 min är det bra tid att lägga pastan i det kokande vattnet, då blir pastan och såsen färdiga samtidigt. Koka pastan al dente.



Skala vitlöksklyftorna och mosa den ugnsbakade vitlöken så att den är sammetslen. Lägg vitlöksmoset i serveringsfatet och häll på ca 1,5 dl av kokvattnet för pastan. Blanda med en visp så att du får en "vitlöksbuljong". Mosa tomaterna med t.ex. en gaffel. Tärna mozzarellan till små bitar. Blanda den kokta pastan med buljongen, mosade tomaterna och mozzarellan. Låt dra sig 5 minuter så att pastan suger åt sig såsen. Blanda i rivna basilika- och rucolablad precis innan servering. Servera med bordsvin så har du en äkta rustik italiensk måltid!

3 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg du har! Hit kommer jag tillbaka fler gånger! :-) Ska testa att laga den där tomatsåsen, verkar jättegod. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Tack! Såsen är en av mina nya favoriter, har gjort den redan två gånger inom en vecka :)

    SvaraRadera
  3. Jag gjorde denna idag.
    visst var den god men nästa gång ska jag nog mixa ihop vitlöken med tomaterna och vattnet och få en lite tjockare sås

    SvaraRadera